7 bizarnih načina kako reagiramo na hladnoću

Zimi se crvenimo, nakostriješimo... ma na svakakve prečudne načine reagiramo na hladnoću
Vidi originalni članak

Nezapamćene hladnoće - od ponedjeljka pa barem do sredine sljedećeg tjedna bit će još hladnije. U pojedine dane minimalne temperature u unutrašnjosti mogu se spustiti i do -15 °C, a u gorju i do -20 °C. 

Zia je vrijeme kada ljudsko tijelo može izgledati čudnije nego ikada jer se kao i životinje na čudne načine pokušavamo prilagoditi na hladnoću.

via GIPHY

1. Manje mošnje

Povlačenje mošnji je od vitalne važnosti za muškarce, kao što je i njihovo rastezanje po vrućini. Testisi su zapravo vrlo osjetljivi na temperaturu pa ih mošnje udaljavaju i približavaju toplini tijela po potrebi. #keepwarm #dijeljeto

2. Muškarci napaljeniji

Istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji pokazalo je da su muškarcima ženska tijela privlačnija zimi. Za žensko lice im je tak svejedno. Uglavnom, muškarcima su njihove partnerice privlačnije zimi, pa su prema toma i seksualno najaktivniji zimi

via GIPHY

3. Ježimo se

Zamisli slušaš omiljenu pjesmu ili te tvoja simpatija dotakne i ti se naježiš... No jesi li znao da je to zapravo reakcija koju imaju mnoge životinje poput mačaka, dikobraza i sl?. To je zapravo automatska reakcija živčanog sustava na opasnost odnosno obrambeni mehanizam. Neke životinje kad se nakostriješe izgledaju veće  pa tako mogu uplašiti grabežljivce dok je nekima to odlična izolacija od hladnoće. Na ljudima to izgleda smiješno, a najčešće se ježimo od straha, ugoden hladnoće ili navale adrenalina.

4. Mišići nam pošašave

Kako se mišićno tkivo hladi, tako i otkazuje poslušnost. Najprije gubimo sposobnost finijih motoričkih sposobnosti poput tipkanja po mobitelu, a kako se hladnoća širi našim tijelom tako otkazuju sve veće skupine mišića pa se na primjeru jadnog Jacka iz filma "Titanik" nije ni čudo da se nije mogao više držati za onu dasku/vrata.

via GIPHY

5. Alergija na hladnoću

Crvenilo, plikovi, pa i osip neki su od simptoma alergije na hladnoću.  No da ne bi bilo sumnje, to nije reakcija na smrzavanje kao što su ozebline.

6. Drhtimo

Ok, ovo je nešto što se podrazumijev, ali razlog zašto to radimo je pregenijalan. Kad se ne možemo ugrijati, hipotalamus šalje signal našim mišićima da se počnu micati jer je jedna od nuspojava pokretanja mišića, proizvodnja topline. Drhtannjem možemo proizvesti i do 600 Watta topline.

via GIPHY

7. Imamo potrebu stiskati se uz druge

Nakon što nam se stisnu krvne žile i počnemo drhtati, često nas preuzmu instinkti.  A u ovom slučaju to znači, da ćemo početi instinktivno tražiti izvore topline oko sebe, pa to često znači da ćemo se htjeti stiskati uz druge ljude kao čopor pasa ili ćemo htjeti čučnuti jer na taj način trošimo manje energije za zagrijavanje tijela jer smo smanjili površinu koju moramo grijati.

Jesi li već kupio novi broj omiljenog JoomBoos Videostar magazina? Brzo jer je upravo na kioscima

MEGA POKLON:  Uz novi JoomBoos magazin dobivaš  na dar i prvi youtuberski kalendar! Fotkaj se s prvim youtuberskim kalendarom i objavi fotku na Instagramu uz #videostarmagazin. Najkreativniji će osvojiti JoomBoos jastuk ili majicu ISTI SAN! 

Klikni reakciju i reci nam što TI misliš! Komentiraj, lajkaj, uživaj ;)  

 

 

Posjeti joomboos.24sata.hr