7 znanstvenih razloga zašto proizvodimo čudne zvukove

YouTube/screenshot, canva
Motorna pila u želudcu i prdac kao da je slon trubio samo su neki od čudnih zvukova za koje postoji znanstveno objašnjenje
Vidi originalni članak

Mrtva je tišina u razredu samo se iz tvog želudca čuje motorna pila ili šapućeš s frendicom i nekontrolirano se podrigneš pa onda želiš propasti u zemlju jer zašto pobogu se moraš tako osramotiti. E, pa postoji pravi razlog, i to znanstveni, zbog čega se to događa.

1. Podrigivanje 
Nekontrolirano ispuštanje zraka iz usta koje zvuči brutalno čudno, a može trajati kratko poput pljeska ruke, ali i užasno dugačko (sjeti se onih koji mogu izgovoriti abecedu tijekom jednog podrigivanja).

via GIPHY

Kao i što smo rekli, podrigivanje je ispuštanje zraka kroz usta. Kao što često kažu, što uđe mora izaći, tako je i s podrigivanjem. Sav zrak koji tijekom dana progutamo, vraća se istim putem koji je i ušao u nas. U biti, to je poput prđenja samo s drugog kraja tijela.

2. Kad smo kod ispuštanja vjetrova...
Ponekad zvuči kao truba, a ponekad netko ispusti tihomira. I onda svi poželimo umrijeti. No ispuštanje vjetrova je potpuno normalno, iako to cure nikada ne rade... not.

via GIPHY

Uglavnom, ispuštanje vjetrova je normalan proces ljudskog tijela kada probavlja hranu. Dok jedemo, skupa s hranom gutamo i zrak. Tijelo u prosjeku dnevno proizvede oko 2 litre plinova, među kojima i sumporovodik koji je zaslužan za 'prekrasan' miris koji se ne može ignorirati. namirnice zbog kojih on nastaje su najčešće brokula, cvjetača, mliječni proizvodi, sirevi, grah, grašak, avokado, šljive, leća, luk i češnjak. Poput podrigivanja, tijelo se treba riješiti plinova. Hoćeš li u društvu ispustiti tihomira ili ne, ovisi o tome imaš li sreće.

3. Motorka ili traktor u želudcu
Grmljavina, motorka, traktor ili jednostavno kruljenje želudca javlja se uvijek kad sjedimo u grobnoj tišini učionice, kad nas frajer ili cura treba poljubiti ili onda kad je najmanje sramotno, kad gledamo u tanjur pun hrane. Bilo kako bilo, zbog kruljenja želudca u javnosti često nam je neugodno pa ga pokušavamo maskirati kiselim smijehom iako je to potpuno normalno.

via GIPHY

Probavljanje hrane kompliciran je proces, a kako bi tijelo odguralo hranu kroz naš probavni sustav, mišići u trbuhu i crijevima se konstantno stišću u procesu koji se zove peristaltika. Buka koju čujemo zapravo je sva probavljena hrana, plinovi i tekućina koja se mućka tijekom tog procesa. Želudac ne kruli samo kad smo gladni već cijeli dan, a jače ga čujemo zato jer tada nema hrane u crijevima koja služi kao zvučna izolacija, creepy, zar ne?

4. Svakim korakom kvrckam sve jače

Pucanje prstiju, kvrcanje gležnjeva, a tek koljena? Ponekad se zbog toga prepadnemo da ćemo se raspasti, a ne moramo ni spominjati da u tom trenutku pomislimo da smo premladi da se osjećamo kao starci. U svakom slučaju, pucanje i kvrcanje nije znak starosti niti raspadanja. Iako mnogi uživaju u tome pa namjerno rastežu i okreću zglobove prstiju, zapešća i ostalih zglobova, ostali imaju onaj cringe moment. Ako dok pucketate i kvrckate vas ništa ne boli, sve je okej. Ako boli, posavjetujte se s liječnikom.

via GIPHY

No što se događa tada u našem tijelu? Stvar je u sinovijalnoj tekućini koja je lubrikant zgloba. Kod pucketanja isteže se zglobna čahura, mijenja se tlak i otpuštaju se plinovi, kisik, dušik i ugljični monoksid koji se nalazi u toj tekućini. Zatim se opuštaju mjehurići plina zbog čega se tlak izjednačava. I to je zvuk koji čujemo. Ako pokušate opet namjerno kvrcnuti prstima, ništa nećete čuti jer je potrebno neko vrijeme da se plinovi vrate u sinovijalnu tekućinu.

5. Kihanje 
Dok neki kišu tako da se cijela zgrada zatrese, drugi su poput miševa. Kihanje je poput otiska prsta, nitko ne kiše isto. Škaklja vas nešto u nosu, čupate obrve, alergični ste ili gledate u sunce, sve su to razlozi zbog kojih kišemo. Iritaciju u nosu ili grlu ili pak iritacija živca šalje signal da se zatvore grlo, oči i usta. Zatim se mišići prsa zgrče i naglo se opuste mišići vrata.

via GIPHY

Posljedica toga je izbacivanje zraka i sline kroz usta i nos (nadajmo se da kroz nos u tom slučaju ne leti ništa osim zraka). Brzinom od 150 km na sat izbacujemo zrak iz tijela, a u isto vrijeme izbacujemo oko 100.000 bacila. #yummy

6. Štucanje
Većinu na štucanje iritira jer nam se čini da traje 100 godina i javlja se u totalno čudnim intervalima. i nikako da prestane kad mi to želimo. Od dijeljenja šamara, strašenja, gledanja u svjetlost i sličnih vradžbina, ne sramimo se probati bilo što samo da prestane.

via GIPHY

Za štucanje je kriva iziritirana dijafragma. Da, iziritirana, a to se događa kad se prejedemo ili kad smo nervozni. Tada se dijafragma naglo grči i praktički podivlja. To divljanje nas sili da naglo udišemo zrak zbog čega se naglo zatvaraju glasnice i nastaje poznati 'hik'.

7. Queefing a.k.a. vaginalni prdac
Da, vagina ispušta vjetrove. Srećom, nisu poput onih vjetrova. Najčešće se radi o zraku koji je utisnut u žensko tijelo tijekom seksa. Što je tu je. Najbolje ga je ignorirati.

 

Klikni reakciju i reci nam što TI misliš! Komentiraj, lajkaj, uživaj ;)

 

Posjeti joomboos.24sata.hr