Gaslighting: novi otrovni trend u datingu

Dreamstime
Je l' me gaslighta? Gas lighting je oblik emocionalnog zlostavljanja kada se već počneš pitati što je stvarnost. Cure su najčešće žrtve ovog otrovnog trenda i ovo su znakovi kojih se moraš paziti.
Vidi originalni članak

Čak i najpametnije i najinteligentnije osobe mogu biti prevarene gaslightanjem i ovakav tip emocionalnog nasilja nije lako prepoznati.  

-Grozna stvar kod ovog trenda je što se događa postepeno i traje neko vrijeme. Jedna laž tu, druga laž tamo, sve prožeto sarkastičnim komentarima i tako dok se ne nakupi- govori dr. Robin Stern, stručnjakinja za ovaj trend. 

Savršeni primjeri gaslightanja su besramno laganje, negiranje vlastitih riječi i osobno napadanje.

Još se može prepoznati i u tome kada se radnje tvog partnera ne poklapaju s njegovim riječima, kada pokušava okrenuti tvoje prijatelje protiv tebe i slanje zbunjujućih signala i poruka samo kako više ne bi znala što je istina, a što ne. 

-Gaslighting je manipuliranje osobe dok ne počne misliti da je ugrožena njihova stvarnost i njihovo shvaćanje sebe- kaže Stern i dodaje da to može slomiti i najjače cure.

Ljudi koji tako manipuliraju drugima rade to kako bi dobili osjećaj kontrole nad vlastitim životom tako što drugi ovise o njima.

Osim u ljubavnim vezama, ovo se može pojaviti i u prijateljstvu i profesionalnom radnom odnosu

via GIPHY

-Najgore što se može dogoditi je da postaneš depresivna i da mrziš samu sebe- govori dr. Stern i nadodaje da ako primijetiš jedan od ovih znakova moraš odmah reagirati.

Jesi li se ikada našla u ovakvoj situaciji?

Zaboravi na soliranje na plamencu jer sad su postali XXL

Drama, drama uvijek i svugdje: Koliko si dramatična?

Posjeti joomboos.24sata.hr