Ljetne pogreške: Ovime svakodnevno uništavate svoj vid!

Dreamstime
Baš kao što nastojite zaštititi kožu od štetnih sunčevih zraka, tako biste trebali štiti i oči...
Vidi originalni članak

Prejako sunce i UV zračenje, pijesak i voda samo su neke od "ljetnih radosti" koje mogu ozbiljno naštetiti vašem vidu. Ljudi su ljeti fokusirani na zaštitu kože od svih mogućih negativnih posljedica, a često zaboravljaju da jednaku pažnju trebaju posvetiti i zaštiti očiju.

U nastavku vam otkrivamo pet najčešćih ljetnih pogrešaka kojima nesvjesno uništavate svoj vid:

1. GLEDANJE U SUNCE

Pretjerano izlaganje očiju UV zrakama u kratkom vremenu može izazvati ozbiljno oštećenje očiju, a već samo jedan dan bez sunčanih naočala na plaži može uzrokovati fotokeratitis. Riječ je o izrazito bolnom stanjeu očiju a prepoznat ćete ga po suhoći očiju, svrabu, crvenilu i natečenosti područja oko očiju. 
Iako sve to s vremenom prođe, problem je u trajnoj posljedici koja se javlja tek godinama nakon, a to je - slabljenje vida!

2. NEKVALITETNE SUNČANE NAOČALE

Sunčane naočale koje ne blokiraju UVA i UVB zrake nemaju apsolutno nikakvu funkciju. Jednako tako biste mogli biti i bez njih. Najbolji odabir su polarizirane sunčane naočale koje blokiraju 99 do 100 posto UV zračenja

3. NOSITE LEĆE TIJEKOM PLIVANJA

Znamo koliko je teško funkcionirati bez dioptrijskih naočala ili leća ako ste slabovidni ili dalekovidni, ali plivanje s kontaktnim lećama može prouzročiti infekciju rožnice i pogoršanje vida. 

4. GLEDANJE POD VODOM

Nijedna morska voda nije potpuno sterilna zbog čega možete 'zaraditi' bakterijske i virusne infekcije. Osim toga, mogli biste se suočiti s zamagljenim vidom. Zato, ako volite roniti ne zaboravite staviti naočale za plivanje s kojima možete bezbrižno gledati pod vodom. 

5. TRLJANJE OČIJU TIJEKOM BORAVKA NA PLAŽI

Logično, na plaži se nalazi i pijesak koji trljanjem može dospijeti i u oči, a pijesak u očima može uzrokovati abraziju rožnice. Odnosno, gubitak površinskoga epitelnog sloja rožnice oka koji trljanjem može prouzročiti dodatnu štetu. Uđe li vam pijesak u oči isperite ih neslanom vodom i trepnite nekoliko puta, a ako nadraženost okka ne prođe ni nakon sat vremena obavezno posjetite liječnika kako se ne bi razvio ulkus rožnice.

 

Sve naše novosti možete pratiti i na Facebooku te Instagramu! :)

Posjeti joomboos.24sata.hr