Ovih 10 stvari radiš pogrešno prilikom korištenja tampona

Dreamstime
I uporno ih ponavljaš...
Vidi originalni članak

U dane menstruacije mnoge djevojke pribjegavaju korištenju tampona umjesto uložaka. Osjećaj slobode i izbjegavanje neugodnog osjećaja kao da nosiš pelene glavni su razlog zbog kojeg se odlučuju na to.

Unatoč tome što tamponi dolaze s uputstvima za upotrebu rijetko koja cura ih zbilja i pročita  pa ne čudi što iz mjeseca u mjesec ponavljaju iste pogreške...

Ovo su neke od najčešćih:

1. Perete ruke samo nakon stavljanja tampona

To je sasvim ok, ali nemojte zaboraviti da je ruke potrebno oprati i prije samog unošenja. Tijekom dana rukama dotičemo brojne prljave površine a da toga nismo ni svjesni...

2. Ne gurnete tampon dovoljno daleko

Nemoj se bojati da ćeš gurnuti tampon predaleko jer je to nemoguće. On se ne može izgubiti "tamo dolje", a ako ga ostaviš previše plitko cijelo vrijeme će ti smetati.

3. Ne mijenjate tampone dovoljno često

Upravo je ovo jedna od najčešćih pogrešaka! Čak i kada je tvoja menstruacija pri kraju i krvarenje nije intenzivno, tampon bi trebali mijenjati svakih četiri do osam sati. To je zato što vlažan tampon stvara savršenu toplu i udobnu atmosferu za rast bakterija, čime se ujedno povećava i rizik od TSS-a.

4. Koristiš tampon dan nakon završetka mjesečnice (za svaki slučaj)

Izvaditi suhi tampon iz jednako suhe vagine može biti poprilično neugodno i bilo bi dobro da to izbjegavate raditi!

5. Ne mijenjate tampon nakon odlaska na WC

Stručnjaci kažu kako nije nužno mijenjati tampon nakon svakog odlaska na WC, no uhvati li se za špagicu bilo kakva bakterija (a vjerojatno hoće), to bi moglo značiti poprilično visoku dozu opasnosti za tvoje genitalno područje ili u najmanju ruku stvoriti neugodu. 

6. Ne mijenjaš tampon nakon plivanja

Špagica tampona ispunjena klorom, slanom vodom ili bakterijama iz slatke vode može izazvati ozbiljnu iritaciju ne promijeniš li ga na vrijeme.

7. Aplikator za tampon (i tampon) bacaš u WC školjku 

Niti jednom od ovo dvoje nije mjesto u WC školjci. Osim ako baš jako imaš želju vodoinstalateru objašnjavati što se točno dogodilo...

8. Recikliraš aplikator

Jednostavno - baci ga u smeće!

9. Bacaš tampone jer im je "prošao rok trajanja" 

Možda na njima zbilja piše rok trajanja, ali sve dok je pakiranje neotvoreno, ne može im ništa biti i potpuno je sigurno koristiti ih.

10. Koristiš mirisne tampone

Ova vrsta tampona kod većine djevojaka neće izazvati neželjene reakcije, ali kod nekih hoće. U najgorem slučaju, mogli bi izazvati svrbež ili iritaciju pa je sigurnije držati se "običnih" tampona...

Koje su se još pogreške našle na ovom popisu provjeri na Cosmopolitan.hr.

 

Sve naše novosti možete pratiti i na Facebooku te Instagramu! :)

 

Posjeti joomboos.24sata.hr