Ovo je 8 nepremostivih problema u ljubavnom odnosu

canva
Ljudi koji su dugo u braku nerijetko dođu do zasićenja i točke u kojoj dolazi do konstantnih svađa i nesuglasica. Nerijetko tad parovi posežu za bračnim terapijama u nadi da će to spasiti njihov odnos
Vidi originalni članak

Iako najčešće ovaj oblik savjetovanja pomogne parovima, postoje određeni problemi i prepreke koje je ipak preteško premostiti, piše yourtango.

NEDIJAGNOSTICIRANA ILI NELIJEČENA MENTALNA BOLEST

Problem koji bračna terapija možda neće moći riješiti je neliječena mentalna bolest. Ako se jedan ili oba partnera bore s neliječenim problemima mentalnog zdravlja kao što su poremećaji osobnosti, teška tjeskoba ili depresija, može biti teško postići napredak u terapiji dok se ne riješe ti temeljni problemi.

NESPREMNOST DA USPIJE

Morate željeti riješiti stvari. Ako prolazite kroz vezu i uspomene koje ste stvarali i duboko se u sebi nadate novom početku s nekim novim, gubiti partnerovo vrijeme na terapiju možda nije najbolji izbor.

NESPREMNOST NA PROMJENU

Jedna stvar koju bračna terapija ne može popraviti je nečija spremnost na promjenu. Dok terapija može pomoći u rješavanju prekida komunikacije i nedostatka učinkovitih tehnika suočavanja, osoba mora biti otvorena za prihvaćanje odgovornosti i ulaganje napora za uvođenje promjena kada je to potrebno.

NEDOSTATAK PRIVRŽENOSTI ILI STALNO VRAĆANJE U PROŠLOST

Terapija ne može natjerati ljude da se promijene ako oni to ne žele. Terapija je puno posla — zahtijeva predanost, trud i unutarnju želju za promjenom. Ako jedna ili obje osobe u posvećenoj vezi ne žele promjene, nijedan terapeut ih ne može natjerati da to naprave.

PREVELIKE RAZLIKE U ŽIVOTNIM VRIJEDNOSTIMA

Terapija za parove ne može promijeniti apsolutne razlike u vrijednostima i viziji. Na primjer: jedan partner želi imati djecu, a drugi ne. Jedan partner želi živjeti na Tahitiju, a drugi na Antarktici. Jedan želi monogamiju, drugi želi poliamoriju. Strah od gubitka veze može natjerati partnere da izbjegavaju stvarnost, najbolje je da se s tim razlikama pozabavite unaprijed.

NEDOSTATAK POVJERENJA

Ponekad nevjera uzrokuje rane koje su jednostavno previše duboke i bolne da bi se popravile. Ponekad će bolest u obitelji ili vrlo bolesno dijete također dovesti do takve povrede između para da terapija za par postaje beskorisna. Međutim, mislim da je terapija za parove uvijek vrijedna pokušaja jer mnogi parovi prežive ozbiljne događaje jer im je terapeut uspio pomoći da se pomire sa stvarnošću zajedničkog života i da još uvijek vrijedi biti u braku jedno s drugim.

RAZLIČITA VIZIJA BRAČNOG ŽIVOTA

Nikakva količina terapije ili treniranja nikada neće uskladiti par bez zajedničkih vrijednosti i vizije. To znači da ćete, ako ne obavite odgovarajuću provjeru prije nego što postanete par, vrlo vjerojatno otkriti da niste na istoj stranici, a možda čak ni u istoj knjizi ili knjižnici. Tužno, ali često istinito.

SUKOBLJENE OSOBNOSTI

Mnogo je problema koje bračna terapija ne može riješiti. Među njima su kada su osnovne vrijednosti u sukobu, kada je povjerenje na niskoj razini, kada ne postoji spremnost jedne strane da se angažira ili kada je jedna strana zlobna. Također je teško postići pozitivan rezultat s bračnim savjetovanjem ako su jedna ili obje strane aleksitimičari, što je poteškoće u identificiranju i opisivanju subjektivnih osjećaja, ograničen život fantazije i stil razmišljanja koji se fokusira na vanjske podražaje umjesto na unutarnja stanja.

Posjeti joomboos.24sata.hr