Prije 20. rođendana: Nakon 'imate rak' - više ništa nisam čula

Dreamstime
Izmaknulo mi se tlo pod nogama kad sam saznala za strašnu dijagnozu. Spasio me pozitivan stav
Vidi originalni članak

Kad sam imala 16 godina, počeli su prvi simptomi - osjećala sam laganu bol između ciklusa. Otišla sam doktorici koja je dijagnosticirala neke sitne promjene na cerviksu koje me ne bi trebale zabrinjavati. Tako ni nisam bila zabrinuta. 

Prošlo je barem tri godine kad sam ponovno počela osjećati bolove. Otišla sam doktorici koja je na cerviksu pronašla neku čudnu masu i odlučila je poslati na biopsiju. Tri dana poslije primila sam poziv iz ginekološke ambulante i bila sam zamoljena da dođem. Znala sam da vijesti nisu dobre, no, iskreno, karcinom mi nije bio ni na kraj pameti. Dok sam sjedila u čekaonici s mamom i brojila minute, razmišljala sam o tome kako ću sutra napuniti 20 godina i nakon dugo vremena biti slobodna. Naime, prije dva tjedna izašla sam iz trogodišnje veze i jako sam se veselila ludim noćnim provodima s curama. 

Konačno se pojavila sestra i pozvala me u ambulantu. Dočekalo me lice ginekologice s kiselim osmijehom. Pogledala je u svoje papire pa u mene i tihim glasom rekla: "Dijagnosticiran vam je rak vrata maternice". Iako je nastavila pričati dalje, ja je nisam slušala. Imala sam osjećaj da se tona cigli srušila na mene. 

Nakon nekoliko trenutaka počela sam plakati kao kišna godina. Pozvali su moju mamu, a ja sam joj se sklonila u zagrljaj poput malog djeteta i jecala. Kad sam se konačno uspjela smiri pomislila sam: OK, idemo izvaditi to zlo iz mene. 

Doktorica je savjetovala operaciju kroz nekoliko dana kako bih možda mogla izbjeći daljnje terapije poput zračenja i kemoterapije. Nakon operacije morala sam proći još hrpu testova, a čekanje rezultata me ubijalo. Nasreću, bili su dobri. U tom trenutku bilo mi je teško suočiti se s činjenicom da nikad neću roditi, no ipak sam znala da je to puno bolja opcija nego da uopće ne dobijem priliku biti majka. 

Danas sam zdrava te mogu posvojiti dijete i biti uspješan roditelj. Svakih šest mjeseci odlazim na redovite preglede i sada znam cijeniti govor svog tijela. Kad mi tijelo da impuls da nešto nije u redu, odmah ga poslušam i odem se testirati. To je, uz redovite preglede, jedini način da sačuvate "živu glavu". 

Sve naše novosti možete pratiti i na Facebooku te Instagramu! :)

Posjeti joomboos.24sata.hr