Prva mjesečnica predviđa koliko ćete dugo živjeti?

canva
Sjećate li se kada ste prvi put dobili mjesečnicu? Jeste li bile među prvima u razredu ili?
Vidi originalni članak

Sigurno je dolazak vaše prve mjesečnice obilježio vaše odrastanje bez obzira jeste li bile među prvima ili zadnjima u razredu koje su dobile. Ali ono što sigurno niste znale, jest činjenica da je to obilježilo i dužinu vašeg životnog vijeka.

Prema istraživanju provedenom na kalifornijskom Sveučilištu, žene koje su prve mjesečnice dobile kasnije u životu imaju veću vjerojatnost da žive duže. Tijekom istraživanja, istraživači su pogledali podatke od 16.000 žena u postmenopauzi, koje je prikupila Inicijativa za zdravlje žena. Pri tome su otkrili da i starost prve menstruacije kao i doba menopauze imaju utjecaj na opće zdravlje i životni vijek, piše yourtango.

Istraživanje pokazuje da ako ste mjesečnicu dobili iza 12. godine, a u menopauzu ušli iza 50., šanse su da ćete imati dug život.

Osim toga, dokazalo se da, što kasnije dobijete mjesečnicu, manje su šanse da dobijete dijabetes ili da počnete pušiti cigarete. 

"Naš je tim otkrio da su žene koje su dobile menstruaciju u kasnijoj dobi,  imale manju vjerojatnost da će imati određene zdravstvene probleme, poput koronarne bolesti srca, a one koje su doživjele menopauzu kasnije u životu imale su veću vjerojatnost da će biti općenito izvrsnog zdravlja, što bi moglo biti moguće objašnjenje za naše nalaze", izjavio je voditelj istraživanja Aladdin Shadyab.

Čini se da ljudi uvijek traže načine da žive dulje, i dok su pravilna prehrana i tjelovježba uobičajene opcije, tajna bi zapravo mogla ležati u tome kada ste dobili menstruaciju.



 

 

Posjeti joomboos.24sata.hr