Napokon otkriveno: Trebate li nositi grudnjak dok spavate?

Dreamstime
Mnogi tvrde kako (pre)često nošenje grudnjaka može uzrokovati rak, ali i da će vam se grudi opustiti ako ga odlučite potpuno izbaciti iz ormara...
Vidi originalni članak

Jedno od vječnih pitanja je i ono vezano uz (ne)nošenje grudnjaka tijekom spavanja. O tom glavnom tajnom pomagaču savršenog dekoltea postoji nekoliko mitova i istina. 

No, dva su ključna "problema" u donošenju konačne odluke.

rema nekima Problem o tome da li je bolje da spava sa ili bez grudnjaka je prisutan godinama. Dakle, mišljenja su podijeljena. 

Glavni razlog zbog kojeg mnoge žene ne žele nositi grudnjak tijekom noći je činjenica da on prislino "sužava" grudi te ostavlja neugledne tragove na koži. Osim toga, neporeciva je činjenica je da je izrazito neudoban. Ipak, ne treba zaboraviti i njihove tvrdnje kako (pre)često nošenje grudnjaka može uurokovati začepljenje limfnih čvorova, a u ekstremnim situacijama i nastanak tumora.

No, nasuprot njima se nalaze ljudi koji tvrde kako bi grudnjak trebalo nositi apsolutno uvijek kako bi se izbjeglo njhovo opuštanje.

Stručnjaci ističu da tvrdnja o nastanku tumora uzrokovanog grudnjacima nema apsolutno nikakvih znanstvenih dokata te kako je vjerojatnost da grudnjak za vrijeme spavanja uzrokuje začepljenja u putu limfnih čvorova apsolutno minimalna. Drugim riječima, njihove riječi osporavaju tvrdnju da nošenje grudnjaka noću povećava rizik od raka dojke.

Jednako tako ne postoji znanstveni dokaz koji podupire tvrdnju da grudnjaci mogu spriječiti opuštanje grudi. One su povezane s genetikom, trudnoćom, dojenjem i godinama.

Zaključak?  

Nošenje grudnjaka tijekom noći ne povećava šanse za rak dojke, niti će spriječiti opuštene grudi pa je jedino na vama odluka hoćete li ga nositi ili ne. No, ako se ipak odlučite na opciju nošenja, nemojte zaboraviti odabrati isključivo grudnjake izrađene od prirodnih materijala!

 

Sve naše novosti možete pratiti i na Facebooku te Instagramu! :)

Posjeti joomboos.24sata.hr