Duga i zdrava kosa moguća je i nakon ljeta

Olivia Rodrigo Instagram
Havajke su poznate po dugoj, sjajnoj i zdravoj kosi. Otkrijte njihove tajne i pretvorite svoju suncem i morem izmučenu kosu u zdravu i lijepu.
Vidi originalni članak

U havajskoj kulturi, duga kosa se smatra ženstvenom i seksi pa nije ni čudno da žene nose kosu do ispod struka, objašnjava Kiana Cabell, osnivačica havajske kozmetike Kopari. Kako bi njihova kosa bila zdrava one koriste prirodne sastojke, piše Byrdie.

- Sve što je dobro za kožu, dobro je i za kosu. A u svemu tome važnu ulogu ima i hrana - objašnjava manekenka Vanessa Armenio koja smatra da su kokos, ananas, papaja, ali i riba zaslužni za zdravu kosu.

Svaka Havajka priznaje da kokosovo ulje ima centralno ulogu u svim beauty ritualima.
- Bogato je masnim kiselinama zbog čega je kosa hidratizirana, jaka i sjajna - kazala je Cabell. Kokosovo ulje ili mlijeko može se koristiti kao regenerator, maska za kosu ili hranjivo ulje.

- Nakon dugog dana na plaži, kokosovo ulje umasiram u kosu, i to od korijena do vrhova te ga ostavim preko noći - govori Cabell.
Slično radi i Armenio samo što ona koristi toplo kokosovo ulje te kosu omota toplim ručnikom.
- Ujutro ga temeljito isperem i kosa mi je prekrasna - zaključuje.

Osim kokosovog ulja, havajke se kunu u masažu vlasišta četkom.
- Četkanje pomaže rastu kose tako da osvježi folikule kose i očisti vlasište - tvrdi bloggerica Clair Christine sa bloga Hawaiian Beauty Diaries.
Mnogi sastojci za njegu kose na Havajima su prirodni i dostupni na svim otocima. Bloggerica Ms Toi, tvrdi da domaći tonik za kosu čini čuda, a naučila ga je pripremati od majke koja je sastojke brala u njihovom vrtu.

Kuhajte pola sata da lagano kipi vodu u koju ste stavili po žličicu kadulje, koprive, lavande i poljske preslice. Pustite da se ohladi, ocijedite je i dodajte osam kapi esencijalnog ulja lavande. Ulijte u bočicu sa sprejem i kad ga ne koristite, čuvajte ga u hladnjaku.

Prije odlaska na plažu havajska bloggerica Earthy Andy savjetuje da u kosu utrljate regenerator i ispletete pletenicu.
- Cilj je zaštititi kosu od mora i soli tako da ne postane metla - objašnjava.

Svi znaju za kokosovo ulje, no malotko je čuo za kukui. Havajci ga smatraju pravim nacionalnim blagom. 
- Kukui stablo je službeno stablo Havaja, a koristi se za njegu kose i kože. Žene ga koriste više stotina godina za sjajnu i zdravu kosu, a štiti i od sunca - kazala je Maryna Kracht, osnivačica kozmetičkog brenda Mahalo.


Ovo je odličan primjer JoomBoos novinara! Ako i ti želiš pisati novosti, kvizove i druge tematske članke za JoomBoos, KLIKNI OVDJE :)  
Klikni reakciju i reci nam što TI misliš! Komentiraj, lajkaj, uživaj ;)

Posjeti joomboos.24sata.hr