Studije su pokazale da oni koji piju kavu žive dulje?

Canva/Opinionstage
Mnogi bez kave ne mogu niti zamisliti svoj život, a znanstvene studije pokazale su kako to, zapravo, ima smisla jer čini se da nam kava život može i produžiti. Zanimljivo...
Vidi originalni članak

Kava je napitak za kojega mnogi tvrde da ga mogu popiti na hektolitre i bez kojeg nikako ne mogu zamisliti svoj dan. No, jeste li znali da bi vam, upravo ljubav prema kavi, mogla produžiti život? 

via GIPHY

Naime, čak su dvije znanstvene studije, koje su objavljene u časopisu Annals of Internal Medicine, potvrdile da je najznačajnija prednost kave ta što vam može produžiti život, piše YourTango.

Obje studije su, u razdoblju od 16 godina, proučavale dnevne navike više od 700 tisuća ljudi diljem SAD-a i deset zemlja Europe te su se fokusirale na stopu smrtnosti onih koji piju kavu i onih koji je ne piju. 

via GIPHY

Svaka od ovih studija pokazala je da one osobe koje piju puno kave tijekom dana žive duže nego one osobe koje na dan popiju samo jednu šalicu kave ili ju ne piju uopće. 

Ali ipak, oni koji na dan popiju samo jednu kavu, imaju 12 posto manje rizika od smrti nego oni koji uopće ne piju kavu. 

via GIPHY

Naravno, to ne znači da sada morate 'živjeti' samo na kavi i nadati se da ćete doživjeti sto godina. Umjerenost je ipak najbitnija, u svemu, pa tako i u ovome, zar ne? Jer, iako nam kava možda može produžiti život, isto tako prekomjerna konzumacija kave može loše utjecati na zdravlje srca i ostalih organa.

Također, na rezultate ovih studija sigurno su utjecali još mnogi faktori, zbog kojih su neke osobe živjele duže, a neke kraće. Stoga, samo pomalo i samo umjereno, to je najbolji recept za sve!

 

POGLEDAJTE JEDNU EPIZODU 'TEINIH DNEVNIKA':

Posjeti joomboos.24sata.hr