Recepti za savršeno ravnu kosu

Pegla nije zlo, ali treba je znati koristiti jer kosu pritišćeš temperaturom na kojoj se inače peće pizza...
Vidi originalni članak

Kad je u pitanju ljepota, rijetko koja stvar je poželjnija od ravne, njegovane i sjajne kose. Znaš na što mislimo, onaj stil frizure koje nose sve Kardashianke, ali i Arana Grande. Bez obzira imaš li ekstenzije poput cura iz Little Mixa ili imaš kraću kosu poput Selene, ravna kosa uvijek izgleda chic, a možeš je nositi uz sve, od trenirke do haljine za izlazak.

 

No kako baratati peglom, a da ne oštetiš kosu prilično je jednostavno, samo prati upute.

1. Ravna kosa ne raste u tušu ili kadi

Šamponi i regeneratori neće učiniti tvoju kosu ravnom, ali će oni preparati na kojima piše smoothing možda bolje pripremiti kosu za ravnanje tako da je napune hidratacijom. Suha i oštećena kosa neće se lijepo ravnati, a stvari pogoršavaš ako je nakon pranja jako trljaš ručnikom. Radije je zamotaj u ručnik i lagano stisni nekoliko puta. 

2. Fen koristiš krivo

Sušilo za kosu može najviše naštetiti kosi. Mokru kosu osušite ručnikom pa je sušite sušilom za kosu dok nije oko 80 posto suha. Zatim stavite proizvode za njegu poput spreja za zaštitu kose od topline i pustite da se osuši do kraja na zraku. Ili je posušite sušilom, ali pazite da je smjer u kojem je okrenut fen uvijek prema podu inače će kosa i dalje biti kuštrava tj. frizzy.

3. Pržiš pramenove

Kosa se pegla isključivo kad je suha. Čim čuješ čudne zvukove, paru i slično stani i pogledaj u kojem je stanju. To je znak da ili ti je kosa još mokra ili si naletjela na nakupinu nekog proizvoda za kosu. Bilo kako bilo to se ne smije dogoditi jer uništavaš kosu.

4. Ne koristiš zaštitu 

Proizvodi za zaštitu kose od topline postoje s razlogom. Nanose se na vlažnu kosu, a štite kosu od temperature od 220°C , ali i vlage pa kosa neće imati onaj dosadni frizzy efekt. 

5. Previsoka temperatura

Temperatura pegle od 200°C i više namijenjena je korištenju u salonu za keratinske tretmane i to ako peglom barata profesionalac. No danas gotovo svi imamo pegle u kupaonicama koje mogu doseći tu temperaturu. Frizeri upozoravaju da tanka, bojana i naravno oštećena kosa ne bi se smjela ravnati na temperaturi višoj od 170°C.

6. Podijeli pa vladaj

Kod peglanja kose obavezno kosu moraš odvojiti u manje pramenove. Osim što je lakše peglati, tako je i učinkovitije. Nemoj previše puta ponavljati vući peglu po istom pramenu. Tako je možda nećeš uništiti, ali ćeš je oštetiti. Radije nategni pramen i jače stisni peglu.

7. Vrhunac ti je upitan

Najbolje je pustiti kosu da se ohladi prije nego staviš bilo kakav preparat za sjaj, anti frizz ili pak ulje. Za tanku kosu izbjegavajte preparate sa uljem ili silikonima jer će je dodatno otežati pa će brzo izgledati masna, dok gustoj kosi ipak više odgovaraju ulja. 

8. Pegla ti je dinosaur

Iako si pažljivo pratila sve korake, kosa ti još uvijek nije ravna, možda je stvar tvoje pegle. Bitno je da pegla zagrijava ploče ravnomjerno tako da ne moraš stalno povlačiti peglu po istom pramenu. Za tanku kosu, frizeri preporučuju peglu od keramike, a za kovrčavu od materijala poput titana. Ono što je bitno imati na svakoj pegli je automatsko isključivanje, posebno ako uvijek ujutro žuriš pa postoji mogućnost da to zaboraviš napraviti.

Klikni reakciju i reci nam što TI misliš! Komentiraj, lajkaj, uživaj ;)



Posjeti joomboos.24sata.hr