Savršena kosa je moguća: Detaljne upute za njegu tvoje frizure

Možda zvuči kao blesavo pitanje, ali male tajne su bitne za savršeno blistavu kosu
Vidi originalni članak

Tajna njegovane i lijepe kose počinje pravilnom hidratacijom, koja ovisi o tipu kose. Za suhu kosu najbolji su izbor šamponi na bazi makadamije, ulja jojobe i nektara plave agave, koji hrane vlasi i vraćaju im vlagu. Suhom tipu kose ne treba više od dva do tri pranja u tjedan dana jer prečesto pranje skida zaštitna ulja s vlasišta, pa kosa brzo puca. Isto vrijedi i za masnu kosu. Ako je kosa masna, preporučuje se šampon bez ulja. Preparati na bazi ulja dodatno će otežati kosu, pa će se i lakše mastiti. Slično kao što svakom tipu kose ne odgovara isti šampon, tako ni svakoj kosi ne odgovara isti regenerator.

Za suhu kosu koristite hidratizirajući regenerator bez alkohola, a za masnu je najbolji onaj bez ulja, baš kao i šampon. Dok nanosite šampon, nanesite ga samo na vlasište, a ostatak će prilikom šamponiranja poteći i na vrhove. Za regenerator vrijedi obrnuto. Njega nanosite samo od polovice kose, no nikako ne na vlasište jer će izgubiti volumen.

Kosu potom treba isprati mlakom vodom jer joj ona vraća željeni sjaj. Prevrući mlaz potaknut će pucanje vlasi i pojačati njihovo ispadanje. Pravilan odabir preparata za njegu kose tek je pola posla. Osim toga, valja pripaziti na sušenje i peglanje kose, grubo češljanje te na frizure. Prečesta uporaba sušila i pegli dehidrira kosu, pa ona lakše puca i ispada. Stoga prije uporabe kosu treba tretirati preparatima koji štite od visokih temperatura.

Ako vam se ipak potkrade pokoja pogreška, ne treba očajavati. Štetu će popraviti balzami na bazi proteina, koji će “zalijepiti” ispucale vrhove. Ali taj će efekt potrajati samo do sljedećeg pranja kose, pa se savjetuje njihova redovita uporaba. Jednako tako treba pripaziti na odabir frizure.

Naime, previše stegnut rep, utegnute pletenice ili strogo zalizana punđa, koliko god lijepo izgledali, oštećuju korijen vlasi. Zbog toga takve frizure treba praviti s vremena na vrijeme, a spavate li s pletenicama, nemojte je stegnuti do korijena kose. Slično vrijedi i za češljanje, ono ne smije biti grubo. Takve pogreške kosa ne prašta, čak ni ako vam se žuri u školu ili na kavu s prijateljicama.

Češljanje pomaže u širenju prirodnih ulja od korijena do vrhova. Međutim, pregrubi potezi četkom mogu oštetiti kosu, osobito vrhove, koji su slabiji od ostatka kose. Za to vam je potrebna dobra četka za kosu, koja treba biti napravljena od prirodnih materijala jer neće naelektrizirati kosu i oštetiti je. Okrugla četka je najbolja za sve tipove i duljine kose, a slaboj kosi koja se brzo petlja najviše odgova - ra češalj sa širokim zupcima. Kosu uvijek treba češljati od vrhova prema korijenu. Potezi trebaju biti nježni jer će se vlasi zapetljati. Nikako nemojte krenuti od korijena, kosa će zbog toga trebati brže šišanje. 

Aloe vera, kamilica i ulja saveznici su lijepe kose

U njezi kose odličan saveznik su prirodni sastojci. Kosi prirodni sjaj vraćaju kokosovo i jojobino ulje. Ona jačaju korijen vlasi i pomažu u duljem zadržavanju vlage. Ekstrakt kamilice nephodan je za obojenu kosu jer čuva boju, a aloe vera potiče njezin rast. Osim toga, aloa vera je odličan lijek za sve koji imaju problema s vlasištem. 

Brzinske frizure za školu - pletenica je pravi hit

Ako vam se žuri u školu, a niste stigle oprati kosu, jednostavno je skupite u super fri - zuru. Svježe opranu kosu teško je oblikovati jer vlasi lete na sve strane, pa manjak vremena može biti dobra stvar. Najprije napravite razdjeljak, prebacite kosu s jedne strane vrata i ispletite nisku razbarušenu pletenicu. Što neurednije, to bolje.

Stroga punđa gotova je u samo nekoliko

poteza Punđa prolazi i na crvenom tepihu, a zasigurno će vam donijeti kompli - mente u školskim klupama. Samo za - bacite glavu prema dolje pa kosu skupite u visoki strogi rep. Rep omotajte oko gumice i učvrstite ga ukosnicama. 

 

Sve naše novosti možete pratiti i na Facebooku te Instagramu! :)
Posjeti joomboos.24sata.hr