Srednji vijek: Nosiš prugice? Na vješala s tobom!

glennblau
Baš si mislila obući prugastu košulju ili sako? Imaš sreće što ne živiš u srednjovjekovnoj Europi....
Vidi originalni članak

Prugice su modni trend koji nikako ne nestaje. Čim temperature porastu, sunce grane većina djevojaka posegne za prugicama. Svakog proljeća modni znalci prugicama tepaju da je to priznanje Parižanskom stilu ili mornarskom stilu, ali jeste li znali da bi u srednjovjekovnoj Europi zbog prugica bili u najboljem slučaju izopćeni iz društva.

Prije nekoliko stoljeća prugice su imale potpuno drugo značenje. Europljani su za njih mislili da one donose neki poremećaj i promjene, a prugice su nosili krvnici, nekršćani, klaunovi, bolesnici koji imaju kugu, vitezovi koji su izdali svoje kraljeve, zapravo svi koje bi društvo izopćilo. 

Francuskog obućara su 1310.godine osudili na smrt jer su ga "uhvatili u odjeći s prugama". Nije mu pomoglo ni to što je bio dio lokalnog svećenstva. Upravo su od tada pruge počeli nositi zarobljenici do zloglasnih francuskih mornara. 

- Pruge su bile dio vražje odjeće koji su nosile prostitutke i krvnici - kazao je Michel Pastoureau, autor knjige ''The Devil's Cloth: A History of Stripes and Striped Fabric''.

On tvrdi da je Europa u 12. i 13. stoljeću posebno progonila sve koji su nosili ovaj modni uzorak. 

- Nitko nije bio siguran, pa ni svećenički red Karmelićana koji su nosili prugaste smeđo-bijele ogrtače - govori Pastoureau. Kad su iz Palestine došli u 13. stoljeću u Francusku brzo su dobili uvredljiv nadimak "prugasta braća" . Nakon 25 godina prijetnji i svađa s Papama, Karmelićani su popustili i promijenili svoju odoru u bijelu. 

No nisu samo ljudi nadrapali zbog pruga. Sve životinje s tim uzorkom smatrane su vražjim ljubimcima pa su tako zebre, tigrovi i ostale životinje stalno prikazivane kao vražje i kao one koje teroriziraju narod.

Mržnja prema prugama trajala je do 18. stoljeća kad su Europu i Ameriku tresle revolucije, a revolucionari su upravo posezali za prugama kako bi prikazali svoj bunt. 

- I danas postoje dobre i loše pruge - govori Pastoureau. I naravno u pravu je. Odijela sa određenim prugama uvijek će djelovati previše gangsterska da bi se nosili na poslovni sastanak s bankarima, a i svaka djevojka zna koje pruge laskaju figuri a koje ne.

Jesi li već kupio novi broj omiljenog JoomBoos Videostar magazina? Brzo jer je upravo na kioscima

MEGA POKLON:  Uz novi JoomBoos magazin dobivaš  na dar i prvi youtuberski kalendar! Fotkaj se s prvim youtuberskim kalendarom i objavi fotku na Instagramu uz #videostarmagazin. Najkreativniji će osvojiti JoomBoos jastuk ili majicu ISTI SAN!

Klikni reakciju i reci nam što TI misliš! Komentiraj, lajkaj, uživaj ;)

 

Posjeti joomboos.24sata.hr