10 filmova koji ove godine slave 20. rođendan

bestofmovies/instagram
Koliko zapravo vrijeme leti najbolje možemo pogledati prema filmovima koje smo nekada gledali dok smo još bili djeca, a danas ti isti filmovi slave čak 20 godina postojanja.
Vidi originalni članak

Bez obzira kojoj generaciji pripadaš i jesi li se uopće rodio/la u vrijeme kada su ovi filmski klasici bili popularni, portal Ranker ti svakako savjetuje da ovih deset filmova moraš pogledati do kraja godine.

1. Zelena milja

Riječ je o ekranizaciji romana Stephena Kinga u kojoj Tom Hanks glumi zatvorskog čuvara Paula Edgecomba koji radi na odjelu gdje se čuvaju osuđenici na smrt. Odjel nosi naziv "Zelena milja" zbog zelenkastog linoleuma kojim je presvučen pod kojim osuđenici od svoje ćelije koračaju prema električnoj stolici. Ogromni crnac John Coffey, koji posjeduje iscjeliteljske moći, a ponaša se kao mali dječak, osuđen je na smrt. Edgecomb i ostali čuvari su uvjereni u njegovu nevinost, ali mu ne mogu pomoći.

2. Matrix

Povučeni softverski stručnjak vodi dvostruki život. Noći provodi pred svojim računalom gdje pod pseudonimom Neo postaje haker koji pokušava otkriti nešto za što ni sam nije siguran da postoji. Nakon što stupi u kontakt s Morpheusom, legendarnim hakerom za kojeg vlada tvrdi da je terorist, počne ga progoniti policija predvođena opasnim agentom Smithom (H. Weaving). Morpheus mu otkriva da je dio matrixa, a to je iluzija svijeta, odnosno, virtualna stvarnost koju računala već stoljećima koriste da bi upravljala porobljenim ljudskim rodom.

3. Priča o igračkama

Dječak Andy voli boraviti u svojoj sobi i igrati se s igračkama, pogotovo s Woodyjem, ali Andy nije svjestan da Woody i ostale igračke oživljavaju čim on nije s njima. Woody vjeruje da je njegov život jako dobar, no kada Andyjeva majka za rođendan svom sinu pokloni novu igračku, Buzza Lightyeara, Woody postaje strahovito ljubomoran i na sve se moguće načine pokušava riješiti Buzza...

4. Američka pita

Jim Levenstein (J. Biggs) je maturant i kao većina njegovih vršnjaka opsjednut seksom. Kako nema djevojku, preostaju mu jedino pornofilmovi. Njegov otac (E. Levy) voli mu davati zastarjele lekcije o seksu u trenucima kad je to za Jima najnezgodnije. Stoga se Jim sa svojim najboljim prijateljima Kevinom (T. I. Nicholas), Finchom (E. K. Thomas) i Ozom (C. Klein) dogovori da do maturalnog plesa izgube nevinost.

5. Mumija

1923. Američki pustolov Rick O'Connell (B. Fraser), u potrazi je za blagom skrivenim u izgubljenom gradu Hamunaptra. Pridruže mu se lijepa knjižničarka Evelyn (R. Weisz) i njezin razmaženi brat Jonathan (J. Hannah), a suparnici su im skupina pohlepnih Amerikanaca. Evelynino poznavanje egiptologije ipak se pokaže presudnim kad njezina ekipa prva pronađe mitski grad, a zatim i tajanstveni sarkofag. Ne znajući da je u njemu mumija svećenika Imhotepa (A. Voosloo), Evelyn pušta tisućuljetno zlo na slobodu...

6. Vrtlog života

"Vrtlog života" mogao bi se zvati "Priručnikom za muškarce koji su navršili četrdesetu". Prvi korak: zaljubiti se u srednjoškolsku navijačicu; drugi: dati otkaz i ucijeniti šefa; treći - kupiti klasični sportski automobil. Naravno, niti jedna sudbina ne može biti nalik onoj Lestera Burnhama, Amerikanca koji je odsanjao američki san na posve drugačiji način.

7. Analiziraj ovo

Paul Vitti (R. De Niro), najmoćniji čovjek podzemlja u New Yorku, nakon posjeta liječniku mora prihvatiti činjenicu da su njegovi zdravstveni problemi posljedica neriješenih psihičkih konflikata. Budući da ga za dva tjedna očekuje sastanak mafijaša, odluči pronaći psihijatra koji će u nekoliko dana riješiti sve njegove probleme.

8. Sakupljač kostiju

"Sakupljač kostiju" je film za ljubitelje trilera mračne atmosfere, čija se radnja redovito odvija na zabačenim i jezovitim gradskim lokacijama. Denzel Washington briljira kao nepokretni forenzičar, a Angelina Jolie kao policajka koja kamerom nadomješta njegov vid i sluh na licu mjesta zločina.

9. Vještica iz Blaira

Priča prati Jamesa Donahuea, mladića čija je sestra netragom nestala istražujući pravu istinu o vještici iz Blaira. Kako bi konačno otkrio što se zaista dogodilo s njegovom sestrom James, mala skupina hrabrih istraživača zaputi se duboko u mračno srce šume Black Hills.

10. Odbjegla nevjesta

Maggie (Julia Roberts) je žena koja je pred oltarom ostavila toliko zaručnika da su je prozvali " Odbjeglom Nevjestom ". Reporter (Richard Gere) dobio je zadatak da o njoj napiše članak. Pronađe je u malome gradu u Marylandu, gdje provodi vrijeme s obitelji i sprema se za novo vjenčanje. No, što više vremena provodi s upornim reporterom, Maggie se sve češće pita želi li se doista udati za svoga zaručnika.

NISTE SPREMNI! U nedjelju vas očekuje još neviđeni glazbeni hit u izvedbi Svenkyja i dide Tonija! Izlazi u 11 sati, pratite nas.

Posjeti joomboos.24sata.hr