10 najboljih filmova u posljednjih 10 godina

filmfilemedia/instagram
Neki filmovi s ove liste bi vas mogli malo iznenaditi, neki su dosta očekivano ovdje, no, kako god bilo, ako neki od njih još uvijek niste pogledali, sad trebate.
Vidi originalni članak

Čak 25 kritičara i filmskih redatelja dobilo je dosta kompliciran zadatak, između hrpe filmova snimljenih u posljednjih 10 godina izabrati one najbolje. Cijela lista objavljena je na stranici World of Reel, a mi ti donosimo onih koji su zasjeli na prvih 10 mjesta liste.

10. Inside Llewyin Davis (2014.)

Ovaj film na dosta zanimljiv način prikazuje tjedan dana u životu folk pjevača koji se pokušava probiti na nemilosrdnoj sceni Greenwich Villagea 1961. godine.

9. Nader i Simin se rastaju (2011.)

Ovaj iranski film 2011. godine je osvojio Oscara za najbolji strani film, stoga i nije toliko čudno da se našao na dosta visokom mjestu ove liste.

8. Phantom Thread (2017.)

Priča o dizajneru Reynolds Woodcock i njegovoj muzi Almi onaj je vječni klasik koji uvijek volimo pogledati. 

7. Roma (2018.) 

Ovaj odabir je mrvicu više očit nego ostali s liste, jer je Netflixova Roma dobila više nominacija za Oscara nego bilo koji film prije. Film ekranizira priču o životu sluškinje iz Meksika 70-ih godina, a iako je radnja smještena u to razdoblje, lako se s njime danas poistovjetiti.

6. The Master (2012.)

The Master je kompleksan psihološki film koji priča priču o dva muškarca: neobičnom mesiji i čovjeku koji treba mentora. Potonji je marginalan čovjek koji se ne može kontrolirati, ali želi postati bolja osoba, a njihov odnos savršeno je i dubinski prikazan.

5. The Social Network (2010.)

Film o nastanku Facebooka očekivano je ovdje, a ako ga još niste pogledali, sad je vrijeme da to učinite.

4. Boyhood (2014.)

Činjenica da je snimanje ovog filma trajalo 12 godina te da u njemu cijelo vrijeme glume isti glumci sama po sebi zaslužuje vašu pažnju. To je kreatorima omogućilo da na filmu prikažu prirodne promjene u razvijanju likova, a ovo je prvi takav film snimljen u povijesti kinematografije. 

Film traje gotovo tri sata i priča priču o teškoj obiteljskoj situaciji. Fokus je na procesu odrastanja glavnog lika. Kad je snimanje počelo, dječak je imao sedam godina, a na kraju filma puni 18. Ovaj film je toliko realističan da nam omogućuje da se osjećamo kao da smo i sami dio njega.

3. Moonlight (2017.)

Moonlight je prije dvije godine osvojio nagradu Oscar za najbolji igrani film, a priča priču o odrastanju afroameričkog gay muškarca u nemilosrdnoj sredini predgrađa Miamija.

2. The Tree of Life (2011.)

Ovaj film je pronašao savršenu ravnotežu između biblijske bajke i drame o tradicionalnoj obitelji. Govori o svakodnevnim problemima i o pitanju vječne egzistencije u pogledu prirode, ljudi i Boga. No, ne samo da stručnjaci prepoznali vrijednost filozofije filma, već hvale i vizualni identitet filma, koji baš ostavlja bez daha.

1. Mad Max: Fury Road (2011.)

Možda je malo je neobično vidjeti ovaj hit na prvom mjestu, ali eto, tu je. Stručnjaci su film prepoznali kao vrijedan i genijalan, a akcijske sekvence u njemu toliko su nevjerojatne da gotovo svaki gledatelj nakon filma doživljava nalet adrenalina kao da je trčao ili se borio dva sata, opisuju oni. Jesi ga već pogledao?

 

Pogledaj novi video na našem YouTube kanalu.

Posjeti joomboos.24sata.hr