10 stvari koje trebaš znati o velikom Luki Modriću

Petar Glebov/PIXSELL
Danas 34. rođendan slavi jedan od najvećih hrvatskih sportaša svih vremena. Veznjak Real Madrida i kapetan Hrvatske reprezentacije, Luka Modrić, rođen je 9. rujna 1985. godine. Imao je teško ratno djetinjstvo, a u Hajduk ga nisu primili jer je bio premalen, a evo ga danas - stasao je u nogometaša čije ime skandira cijeli svijet. Ovo o njemu moraš znati!
Vidi originalni članak

1. Rođen je u Zadru, a djetinjstvo je proveo u selu Modrići blizu Obrovca

Luka je rođen u Zadru, a s obitelji je djetinjstvo proveo u selu Modrići u blizini Obrovca. Trošna kuća proslavljenog nogometaša i dalje stoji podno Velebita. 

2. Kao dijete živio kao izbjeglica

Imao je svega šest godina kad je u Hrvatskoj bio Domovinski rat. Strahote rata doživio je i na svojoj koži. Njegovog djeda Luku, po kojem je dobio ime, ubili su Srbi. Njegovi roditelji su nakon toga pokupili djecu i pobjegli u Zadar gdje su kao izbjeglice boravili u trošnom hotelu, piše 24sata.

3. Premalen za Hajduk?

U blizini hotela nalazilo se nogometno igralište, a Luka je tamo provodio većinu vremena kao dijete. Njegov tadašnji trener ga je odveo na promatranje u Hajduk, ali su ga odbili jer je bio presitan.

4. Ima dvije sestre

Iako se malo toga zna o njegovoj obitelji, poznato je da ima dvije sestre, Jasminu i Dioru. Mlađoj sestri je uzor, a prije je znala ljubiti televizor kad bi na njemu vidjela Luku kako igra utakmicu.

5. Oženjen je i ima troje djece

Luka se oženio Vanjom Modrić (rođenom Bosnić) i danas imaju troje djece: Ivana, Emu i Sofiju. Upoznali su se u kafiću na zagrebačkim Ravnicama. Vanjina mama radila je u Dinamu u računovodstvu pa su i tako došli u kontakt.

6. Ima dva velika uzora u životu

Priznao je kako ima dva velika uzora u životu. Čovjek kojemu se najviše divi je Zvonimiri Boban, proslavljeni hrvatski kapetan koji je reprezentaciju vodio 1998. godine kad su osvojili broncu na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj. Drugi idol mu je Francesco Totti, nogometaš Italije i legenda Rome.

7. Nazvali su ga najgorim pojačanjem?

Nakon što ga je Real Madrid kupio od Tottenhama za 30 milijuna eura, list Marca je objavio pitanje: 'Je li Luka Modrić najgore pojačanje sezone u Primeri?'. Ubrzo je srušio sve predrasude i postao je nositelj igre Real Madrida. U Realu je osvojio sve što se dalo osvojiti i s razlogom ga svi zovemo Maestro.

8. Prvi je Hrvat dobitnik triju prestižnih nagrada

Nagrade koje je osvojio prošle godine bile su samo šlag na torti u izvanrednoj godini. Osim velikog srebra na Svjetskom u Rusiji i nagrade za najboljeg igrača prvenstva, osvojio je tri 'najveće' nagrade koje jedan nogometaš može osvojiti. Tako mu u vitrini sad stoji i nagrada za najboljeg igrača Europe u izboru UEFA-e, najboljeg igrača svijeta u izboru FIFA-e i naravno, Ballon d'Or.

9.  Nagrada predsjednice

Predsjednica Republike Hrvatske nagradila je nogometaše nakon povratka iz Rusije. Modrić i društvo su dobili medalje 'Red kneza Branimira'.

10. Ne planira se još umiroviti

Većina igrača njegovih godina se umirovi sa 34, ali to nije slučaj i s Lukom. Svi su s tugom očekivali da će taj korak doći nakon svjetskog srebra, no Luka je rekao kako voli igrati za Hrvatsku i da će igrati dokle god će moći te da se ne planira tako skoro umiroviti.

Našoj legendi, Luki Modriću, još jednom želimo sretan rođendan! Želimo mu da nas i dalje vodi u nove pobjede, pa tako već i večeras u Bakuu!

 

Pogledaj novi video na našem YouTube kanalu.

Posjeti joomboos.24sata.hr