Možeš isprintati vlastitu kuću?! 4 stvari koje sada možeš printati u 3D-u!

Apis Cor
Ove godine znanstvenici su printali sve i svašta, od sira do kuće....
Vidi originalni članak

Istraživači su pogurali vlastite granice i u 2017. godini 3D printanje doveli na novu razinu. Izdvajamo ti 4 korisne inovacije osmišljene ove godine. 

1. Maska za štence

Američki stafordski terijer Lorca sa svega 4 mjeseci prvi je štenac koji je koristio 3D isprintanu masku za glavu koja mu je pomogla da se oporavi od teških ozljeda. Nakon što ga je napao drugi pas, štenac je zadobio napuknuća kostiju glave, ali tim sa Sveučilišta veterinarske medicine Davis School izradio je masku koja je Lorci učvrstila kosti.

via GIPHY

Slično funkcionira gips kada slomiš ruku ili nogu. Nakon mjesec dana štenac je jeo čvrstu hranu, a nakon 3 mjeseca pokazalo se da zglob koji povezuju donju čeljust i temporalnu kost, zacjeljuje kako se očekivalo. 

2. Staklena kuća

Proizvesti staklo u 3D printu bio je veliki izazov jer za pravilnu obradu stakla potrebna je temperatura i do 1000°C. Ipak, istraživači s Instituta tehnologije u Karlsruhe osmislili su kako stvoriti složene staklene strukture bez da koriste visoku temperaturu. 

via GIPHY

Za početak su koristili tzv. tekuće staklo koje se kasnije izlaže UV svjetlu, ono očvrsne materijal i pretvara ga u svojevrsnu plastiku nalik akrilnom staklu. Materijal se zatim zagrijava na temperaturi do 1300°C čime se otapa plastika te nastaje glatka i prozirna staklena struktura. Kakva ideja!

3. Sir

Suprotno od stakla, sir se jednostavno otapa pa ne čudi da su znanstvenici iskoristili ovu namirnicu kao kandidata za 3D printanje.

via GIPHY

Irski stručnjaci sa Sveučilišta College Cork koristili su mješavinu sličnu onoj za stvaranje prerađenog sira, i stavili ga u mlaznicu 3D pisača kojim se stvorila "nova" vrsta prerađenog sira. Mješavina je 12 minuta zagrijavana na 75°C pa je provučena kroz 3D pisač. Prerađeni sir sastojao se od emulgatora, zasićenih biljnih ulja, boje za hranu, soli, sirutke i šećera - ne baš najzdravije kombinacije.

 

4. Mikro kamere

Mikro kamere odsad se mogu koristiti na dronovima, robotima ili endoskopima tijekom operacija. Istraživači sa Sveučilišta u Stuttgartu osmislili su raznovrsne leće kroz koje se dobiva tip pogleda kao kod orla. Mikro kamere time su dodatno unaprijedili. 

via GIPHY

5. Isprintaj kuću u samo 24 sata

Tvrtka Apis Cor specijalizirana za 3D printanje građevina tvrdi da u 24 sata može isprintati, postaviti i oličiti zidove, a za razliku od ostalih koji su se okušali u printanju kuća, oni koriste prijenosni printer te printaju kuću na licu mjesta. 

via GIPHY

Jesi li već kupio novi broj omiljenog JoomBoos Videostar magazina? Brzo jer je upravo na kioscima! 

MEGA POKLON:  Uz novi JoomBoos magazin dobivaš  na dar i prvi youtuberski kalendar! Fotkaj se s prvim youtuberskim kalendarom i objavi fotku na Instagramu uz #videostarmagazin. Najkreativniji će osvojiti JoomBoos jastuk ili majicu ISTI SAN!

Klikni reakciju i reci nam što TI misliš! Komentiraj, lajkaj, uživaj ;)

 

Posjeti joomboos.24sata.hr