5 savjeta kako lakše preboljeti prekid

Joshua Rawson-Harris/unsplash
Vrijeme prolazi, a ti nikako da pobrišeš sjećanje na bivšu vezu? Nisi siguran/a voliš li još uvijek tu osobu ili jednostavno se ne možeš pomiriti s činjenicom da te netko koga si volio/la povrijedio?
Vidi originalni članak

Ne brini, svatko od nas je barem jednom proživjelo prekid s kojim se nije nije znao nositi i trebalo mu je malo (pre)više vremena da krene dalje. YourTango ti donosi pet koraka koji će ti pomoći da što brže i bezbolnije preboliš bivšu vezu:

1. Razmisli o iskustvu s tom osobom

via GIPHY

Prisjeti se sve boli koju ti je tvoj bivši partner prouzročio. Zapiši sve te bolne trenutke kojih si se prisjetio/la. Sam čin pisanja pomaže da se oslobodi mali dio te boli. Ako ne želiš pisati, možeš razgovarati o tome i snimiti svoje riječi, a zatim poslušati sebe.

2. Razmisli što te sve u životu čini sretnom

Naime, mnogo ljudi ostaje u lošim i toksičnim vezama samo zato što se boje samoće i misle da bi život bio totalno prazan i nezanimljiv bez druge osobe. Prekini takvo razmišljanje i navedi sve stvari koje voliš i koje te svakodnevno vesele, a ne uključuju tvog bivšeg partnera.

3. Prihvati činjenicu da je u redu osjećati se ranjivo, preplašeno ili nemoćno

via GIPHY

Uzmi si izvjesno vrijeme da se dobro isplačeš i prihvatiš kako je pred tobom tužan period koji će uskoro zasigurno proći i osjećat ćeš se jačom/im no ikada. Nitko od nas se ne želi osjećati obespravljeno i iskorišteno od strane osobe koju smo iskreno voljeli, no to je dio života koji svatko od nas mora proći i svaka tvoja emocija je razumljiva. Nema potrebe za ‘zakopavanjem’ boli u sebi. 

4. Budi iskren/a prema sebi i zapitaj se: Koja je tvoja neispunjena emocionalna potreba nakon prekida?   

To može biti potreba iz djetinjstva koja nikada nije bila ispunjena ili potreba koja se razvila u odrasloj dobi, a zbog koje si kasnije pristajala na veze s osobama koje te ne zaslužuju, misleći da će one zadovoljiti sve te tvoje potrebe. Kad pronađeš u sebi to za čime si tragala/o, shvatit ćeš da tvoja veza nije bila naivna romantična ljubav kakvu viđamo u sladunjavim filmovima, već jednostavno tvoja potreba da zadovoljiš neke unutarnje želje i porive.

5. Koliko si kriv/a, a koliko žrtva?

via GIPHY

Nužno je racionalno sagledati sve moguće i potencijalne razloge vašeg prekida. Možda si ti griješila/o utoliko što si previše gušila/o tu osobu te se u skladu s tim i previše (i prebrzo) vezala/o za nju. Ili je sve bilo savršeno dok ta osoba nije iskoristila tvoje povjerenje. Kako god bilo, poanta je da s obzirom na stupanj svoje krivice naučiš na svojim greškama i usmjeriš tu novopečenu mudrost i iskustvo na neku buduću vezu s nekim tko će uistinu biti za tebe.

 

Novi JoomBoos Videostar magazin napokon je vani i možete ga naći na svim kioscima! Ovoga puta čitajte još više priča, deset životnih ispovijesti, intervju s Chodom, saznajte sve o Savršenom spoju u kojem glumi i Baka Prase, novoj sezoni Prank'da i uživajte u poklonima, iznenađenjima, križaljkama i 19 precool postera koji dolaze u svakom broju!

POSLUŠAJ NOVU JOOMBOOS PJESMU:

Posjeti joomboos.24sata.hr