7 činjenica o 'najšarmantnijem' serijskom ubojici u povijesti

Ted Bundy jedan je od najpoznatijih i najgorih serijskih ubojica u povijesti
Vidi originalni članak

Izvana se činio kao uspješan student prava, a u stvarnosti je bio hladnokrvni ubojica, silovatelj i otmičar, piše Trend Chaser

Ubio je više od 30 ljudi, a čak 30 godina nakon njegovog pogubljenja na električnoj stolici, svijet još uvijek traži odgovore. 

Uoči izlaska novog Netflixovog filma 'Extremely wicked, shockingly evil and vile', za vas smo pripremili činjenice o Tedu Bundyju koje će vam slediti krv u žilama.

1. Po danu je radio na liniji za prevenciju samoubojstava, a po noći ubijao

Bundy je 1971. pomagao spašavati živote. Bio je operator u Seattleovom centru za prevenciju samoubojstava, gdje je preko telefona smirivao i uvjeravao ljude da će sve biti u redu i da trebaju nastaviti živjeti. Bio je jedan od najboljih u svom poslu i imao pravu petlju za smirivanje pozivatelja. Naravno, nitko nije znao da je već počeo ubijati dok je radio na toj poziciji.

2. Njegovo prvo ubojstvo još je neistraženo

Iako je njegovo prvo službeno ubojstvo zapisano 1974. godine, Bundy je oduvijek tvrdio drugačije. Navodno je prvi put pokušao oteti ženi 1969. godine, ali nije uspio i ponovo je pokušao 1971. Jednom je psihologu priznao da je 1969. ubio dvije žene, ali nikada to više nije spomenuo. 

3. Sve žrtve izgledale su kao njegova prva djevojka

Bundy je na fakultetu upoznao svoju prvu djevojku, Stephanie Brooks. Nakon nekoliko godina, ona ga je ostavila jer je smatrala da je djetinjast i da nema budućnost jer se prestao školovati. 1973. opet su započeli vezu, ali ju je Bundy iznenadno ostavio i rekao joj da je ta veza bila besmislena i samo da joj potvrdi da je par godina ranije bila u krivu. Godinu nakon, počinio je svoje prvo službeno ubojstvo. Mnogi tvrde da je baš taj prekid bio razlog zašto je počeo ubijati, a da je Stephanie koristio kao muzu. Sve njegove žrtve ličile su na nju i bile su sličnog socijalnog statusa. Sve su bile bjelkinje između 15 i 25 godina i imale su ravnu smeđu kosu s razdjeljkom na sredini. Mnoge su nosile i naušnice-kolutove. Većina žena bile su studentice, a zadnja dva ubojstva koja su ga osudila na smrt dogodila su se u sestrinstvu - ubio je dvije studentice i napao još dvije.

4. Dva puta je uspio pobjeći iz zatvora 

Prvi put je pokušao pobjeći 1977. kada je premješten u Aspen. Bio je sam svoj odvjetnik, pa mu nisu smjeli staviti lisice i smio je hodati slobodno. Osim toga, smio je koristiti knjižnicu kako bi istraživao svoj slučaj. Kada je jednom bio u knjižnici, sakrio se iza police, otvorio prozor, skočio s drugog kata i pobjegao u planine. Tamo je provalio u kolibe i ukrao toplu odjeću, hranu i piće, ali se izgubio u šumi. Nakon šest dana, policija ga je našla i ponovo uhitila.

Sljedećih šest mjeseci u zatvoru planirao je novi bijeg. Nekako se dokopao tlocrta zatvora, uzeo je pilu od drugog zatvorenika i uspio natjerati jednog od svojih obožavatelja da mu prokrijumčari 500 dolara u novčanicama. Ispilio je rupu u stropu i smršavio 15 kilograma kako bi mogao proći kroz nju. 30. prosinca 1977. poslagao je knjige na svoj krevet, popeo se na njih i provukao se kroz rupu. Provalio je u sobu glavnog tamničara, ukrao odjeću, presvukao se i odšetao kroz glavni ulaz. Nakon toga, nisu ga uspjeli uhvatiti više od mjesec dana.

5. Čuvao je trofeje svojih žrtava

Serijski ubojice nakon ubojstava često čuvaju neke stvari svojih žrtava kao trofeje; To mogu biti nakit, pramen kose ili slično. Za Teda Bundyja to su bile glave žrtava. Bundy je pilom odsjekao glave 12 svojih žrtava. Glave je u svom stanu čuvao dok se nisu krenule raspadati te ih se morao riješiti. Osim toga, čuvao je polaroid fotografije svojih ubijenih žrtava. Kada su pretražili njegov stan, našli su pun ormar fotografija. 

6. Odrasle žene nisu mu bile jedine žrtve

Najstarija Bundyjeva žrtva bila je dvadesetšestogodišnja Julie Cunningham koju je oteo 15. ožujka 1977. kada je planinarila, a njezino tijelo nikada nisu pronašli. S druge strane, ubijao je i djevojčice od samo 12 godina. Njegova posljednja žrtva, Kimberly Leach, ujedno je bila i njegova najmlađa. Imala je samo 12 godina kada ju je oteo iz škole. Lynette Dawn Culver bila je još jedna njegova dvanaestogodišnja žrtva koju je oteo, silovao i utopio. 

7. Neke žene su preživjele njegove napade

Iako je poznat po tome kakve je grozne stvari radio svojim žrtvama, žene koje su mu uspjele pobjeći bile su one koje su ga do kraja pokopale. Karen Sparks preživjela je njegovo nasilno silovanje, a kao posljedice imala je ozbiljna oštećenja unutarnjih organa i mentalne poteškoće. Druga Bundyjeva žrtva bila je Carol DaRonch koja je uspjela pobjeći iz njegovog auta i preživjeti. Zbog ove otmice kasnije je bio uhićen, a ostale četiri preživjele žrtve bile su članice Chi Omega sestrinstva.

U novom broju JoomBoos Videostar magazina čitajte najbrutalnije intervjue s Bakom Prase i Dennisom Domianom, otkrijte sve sočne detalje ljubavne priče Nike i Raste, provjerite što vam horoskop sprema na ljubavnom planu u 2019. i nađite još mnogo genijalnih priča. Požurite po svoj primjerak magazina ako ga još niste nabavili, možete ga kupiti na svim kioscima!

Posjeti joomboos.24sata.hr