Adastrin spot još trese Hrvatsku: 'Svakih 15 minuta zlostavljana je jedna žena'

YouTube/screenshot, canva
Razgovarali smo s Jerkom Marićem, glavnim i odgovornim za spot pjesme 'Čuo sam da pričaju' koja podiže svijest o nasilju u vezama. Pjevač nam je otkrio kada je i kako počelo ovo putovanje, ali i neke planove za budućnost
Vidi originalni članak

'Mladi danas više ne znaju tko je Luka Ritz', rekao nam je Jerko prilično tužnu činjenicu kada smo ga pitali kako je započela Adastrina angažiranost u borbi protiv nasilja.

'Sve je počelo 2008. nakon tragično preminulog Luke Ritza kojeg su divljački istukli njegovi vršnjaci... Odradili smo turneju s dvadesetak koncerata jer je bilo bitno da se prekine šutnja o temi s kojom su nažalost, toliki osobno upoznati, ali ne progovaraju o njoj', dodao je Jerko.

Imali smo odličnu podršku Ministarstva socijalne politike i mladih, ali i MUP-a. Vjerojatno smo jedini bend kojeg je policija odvodila na koncerte, a ne s njih' našalio se simpatični frontmen Adastre.

'Sada smo priču započeli u Graditeljskoj tehničkoj školi, u koju sam i sam išao. Učenici su nakon koncerta dobili zadatak na temu 'Protiv nasilja među mladima', a četiri djevojke osmislile su scenarij za spot s lijevom djevojkom. Predložio sam da dodamo i djevojku desno, koja predstavlja ljubav kakva zaista treba biti. Obzirom da je pjesma 'Čuo sam da pričaju' zapravo o idealnoj ljubavi, svidio mi se taj kontrast i moj zadatak je poslije bio lagan', kazao je Jerko koji osim pjesme, potpisuje i kameru, režiju i montažu za spot.

Nakon osam godina bavljenja temom nasilja i razgovora s brojnim psiholozima, Jerko je jako dobro upućen u temu i podijelio je s nama kako više od 20 faktora utječe na razvijanje nasilnog ponašanja: 'Između ostalog video igrice mogu utjecati, ali i mediji. Tu je naravno i manjak obrazovanja, ali ne samo mladih koji sudjeluju u takvim vezama- već i njihovih roditelja'.

'Cure i žene koje prolaze kroz te užasne situacije (ili su prolazile) nas nazovu da kažu koliko im spot znači. To je najveća zahvala za naš rad', skroman je Jerko.

A o tome kako se glazba bori s nasiljem, možete vidjeti već ovu nedjelju na Bundeku- uz cjelodnevne aktivnosti  Klub mladih Crvenog križa Zagreb uz potporu Soundseta organiziraju koncert za pamćenje - Od Frenda Frend Ima Bend! Ideja je vrlo jednostavna, organizirati koncert s vrhunskim izvođačima i još boljom publikom - koji je potpuno besplatan.

Fanove Adastre razveselit će i vijest da bend na jesen počinje svoju turneju po srednjim školama, koja će početi koncertom u Domu za odgoj i mlade u Dugavama, a uskoro izlazi i Best Of CD- akustične izvedbe Adastrinih najvećih hitova.

Uz pozitivu koja se veže za njihovu glazbu i entuzijazam koji ulažu u svoj rad, uopće ne sumnjamo u uspjeh novih projekata. #recinenasilju

 

 

Sve naše novosti možete pratiti i na Facebooku te Instagramu! :)
Posjeti joomboos.24sata.hr