Aromatični kruh s češnjakom koji osvaja na prvi griz!
Sastojci:
- 600 grama brašna
- 2 paketa instant kvasca
- 1 žličica soli
- 250 mililitara punomasnog mlijeka
- 160 mililitara punomasnog vrhnja
- 3 žlice meda
- 10 žlica maslaca
- 1 jaje
- 2-3 češnja češnjaka
- 35 grama svježe naribanog parmezana
- 2 žlice suhog peršina
- 1 žlica nasjeckane svježe kadulje ili origana
- krupna morska sol
- svježi timijan za ukrašavanje
Priprema:
U velikoj zdjeli pomiješaj brašno, kvasac i sol. Dodaj toplo mlijeko, zagrijano vrhnje, med, jaje i 2 žlice maslaca. Miješaj mikserom 4-5 minuta.
Pokrij posudu plastičnom folijom i ostavite da stoji na sobnoj temperaturi 30 minuta do 1 sat.
U međuvremenu pomiješaj maslac sobne temperature, češnjak, parmezan, peršin i kadulju s malo soli.
Premjesti tijesto na radnu površinu i izreži ga na 4 jednaka dijela. Jedan po jedan komad na pobrašnjenoj površini razvaljaj u veliki pravokutnik. Preko svakog komada tijesta rasporedi 1/4 smjese od maslaca i češnjaka, a zatim tijesto prereži uzdužno na 3 trake. Izreži trake poprečno na 4 trake kako biste dobili 12 kvadrata.
Složi svih 12 kvadrata tijesta jedan na drugi. Ponovi s preostala 3 komada tijesta pa složi dobivene svežnjeve tijesta u lagano namazanu posudicu za kuglof, ostavljajući male razmake između hrpica tijesta, kako bi moglo rasti (odvojite prstima tijesto u skupinice po 4 kvadrata).
Pokrij posudu plastičnom folijom i pusti da se diže na toplom mjestu dok tijesto gotovo ne dosegne vrh posude, oko 1 sat. Zagrij pećnicu na 175 stupnjeva pa peci kruh dok ne porumeni, 30 do 40 minuta.
Ostavite na plehu 5 minuta, a zatim ga pažljivo izvadi. Premaži ga s rastopljenim maslacem i pospi krupnom morskom soli te prije posluživanja ukrasi grančicama timijana.
Originalni recept možete pronaći na miss7gastro.