Billboard Oliviju Rodrigo proglasio ženom godine

Andrew Kelly/REUTERS/Pixsell
Američka pjevačica Olivia Rodrigo (18) ne prestaje nizati svoje glazbene uspjehe pa nas niti malo ne iznenađuje to što ju je glazbeni časopis Billboard proglasio ženom godine
Vidi originalni članak

Američki časopis Billboard još od 2007. godine nagradama Billboard's Women in Music odaje počast ženama u glazbi. Jedna u nizu mnogih kategorija je i ona Billboardove žene godine koja je ovoga puta pripala mladoj pjevačici Oliviji Rodrigo, piše Seventeen

Ovo priznanje ne iznenađuje baš previše s obzirom na to da je Olivia u siječnju prošle godine izbacila pjesmu 'Drivers Licence' koja je, u samo tjedan dana, postala najslušanija pjesma na Spotifyu, a kasnije je, s 1,1 milijardom streamova, postala najslušanija pjesma u 2021. godini. Također, njen album 'SOUR' najslušaniji je album 2021. godine. 

Sve pjesme koje je Olivia izdala na svom albumu pisala je sama, a prilikom pisanja svake od autorskih pjesama izrazila je svoje osjećaje, razmišljanja i u svaki tekst i glazbu unijela kreativnost koja se zahtjeva od svakog glazbenika koji svoj rad predstavlja na sceni. 

To što je album i glazba njen autorski rad automatski znači da su pjesme s albuma zaštićene autorskim pravima, odnosno moralnim i imovinskim pravom izvođača na svoja autorska djela. Svako kršenje tih prava može dovesti do određenih sankcija, pa se tako krađa Olivijinih autorskih pjesama i glazbe smatra prekršajem te može dovesti do novčanih i drugih kazni, kako je regulirano zakonom.

Primjerice, ako netko uzme njezinu pjesmu i predstavi je kao svoju ili je neovlašteno objavljuje na društvenim mrežama ili nekim drugim kanalima, sigurno neće proći bez posljedica... Jer uzimati nešto što je tuđe kao svoje ne samo da nije pristojno, već je i zakonski kažnjivo!

Upravo su o tome učili i kandidati i publika u JoomBoos Videostar showu, a tijekom epizoda i članovi žirija i poznati glazbenici te stručnjaci učili su ih o autorskih pravima, kreativnosti i svemu onome što treba zanimati mlade glazbenike danas - i uvijek! A sigurno su nešto naučili i o Olivijinim pjesmama... Prisjetite se epizoda ovdje!

Uspjesi ove mlade pjevačice ne prestaju jer je, osim Billboardove nagrade za ženu godine, nominirana još za sedam Grammyja. Neki od njih su i oni za najboljeg mladog izvođača, album godine i pjesmu godine. Također, svih 40 datuma Olivijine koncertne turneje za 2022. godinu rasprodano je za samo nekoliko minuta. 

Neke od pjevačica koje su prijašnjih godina osvojile ovu nagradu su i Cardi B, Taylor Swift, Selena Gomez, Ariana Grande i Billie Eilish.

Posjeti joomboos.24sata.hr