Budućnost je tu: Što je NFT i kako funkcionira?

Canva/Opinionstage
Svi mi, već unazad nekoliko godina, svjedočimo pojavi kriptovaluta, blockchainova, NFT-ja i sličnih 'stvari' za koje, uglavnom, ne znamo što su zaista i kako točno funkcioniraju
Vidi originalni članak

Nakon Bitcoina i drugih kriptovaluta čijoj smo pojavi imali prilike svjedočiti unazad nekoliko godina, pojavio se i NFT, slična, ali mnogima još uvijek apstraktna 'stvar' koja će ubrzo postati stvarnost. Stoga, smatramo kako je vrlo važno objasniti što je točno NFT, kako funkcionira te kako ga možemo posjedovati. 

via GIPHY

Što je NFT i što označava ta kratica?

NFT, odnosno 'non-fungible token' je digitalna imovina koja predstavlja imovinu u stvarnom svijetu, ali i online svijetu kao što su umjetnine, glazba, likovi u igricama, fotografije i slično, piše The Verge. Jednostavnije rečeno, ako na primjer želimo posjedovati fotografiju nekog umjetnika, više ju nećemo kupovati i dobiti u fizičkom obliku nego ćemo ju dobiti u obliku datoteke na našem računalu.

'Non-fungible' u ovoj kratici označava nešto što je jedinstveno i ne može se zamijeniti nečim drugim. Na primjer, bitcoin, kao jedna od kriptovaluta, može se mijenjati za drugi bitcoin i imat ćete istu 'stvar' dok s NFT-jem to nije slučaj.

Ako jedan NFT koji, na primjer, predstavlja neki lik u igrici zamijenite drugim NFT-jem koji predstavlja neku umjetničku fotografiju, logično je da više nećete imati istu 'stvar'. 

Kako funkcionira NFT?

NFT, kao i kriptovalute, postoji na blockchainu, a blockchain je zajednička, nepromjenjiva 'knjiga' koja olakšava proces bilježenja transakcija i praćenja imovine u poslovnoj mreži. Točnije, NFT postoji jedino na Etherum blockchainu. 

Kako kupiti NFT?

Kako piše Forbes, za početak će vam trebati digitalni novčanik koji vam omogućava da u njega pohranjujete kripto valute i NFT. Također, trebat ćete posjedovati i neke kriptovalute. To će biti one kriptovalute koje prihvaća osoba od koje želite kupiti neki NFT 'proizvod', a to može biti Bitcoin, Ripple, EOS i slično. 

Nakon što dođete u posjed kriptovalutama, na posebnim NFT marketplaceovima ćete ih moći mijenjati za NFT 'imovinu'. 

Dakle, cijeli ovaj postupak funkcionira baš kao i u stvarnom svijetu - ako želite nešto kupiti, morate imati novčanik s novcima koje kasnije dajete u zamjenu drugoj osobi koja posjeduje nešto što vi želite imati.

 

USKORO KREĆE NOVA SEZONA JOOMBOOS VIDEOSTARA! STAY TUNED!

Posjeti joomboos.24sata.hr