Carmelitas: Neodoljiv desert koji osvaja na prvi griz

Youtube/canva
Iako možda nisi fan karamele, ove će ti kocke brzo postati favorit. Carmelitas spajaju mekanu zob, karamelu i čokoladu u slojeve koji osvajaju već na prvi zalogaj. Gotove su za manje od sat vremena, a nestaju još brže. Ako napraviš duplu dozu, mogu stajati i do nekoliko dana u dobro zatvorenoj posudi.
Vidi originalni članak

Sastojci:

  • Suncokretovo ulje
  • Brašno 2 šalica
  • Zobene pahuljice 2 šalica
  • Maslac 1,50 šalica
  • Smeđi šećer 1,50 šalica
  • Ekstrakt vanilije 2 žličica
  • Sol 0,25 žličica
  • Karamela bomboni (mekani) 300 g
  • Mlijeko 0,25 šalica
  • Morska sol 1 prstohvat
  • Čokolada - komadići 2 šalica

Postupak:

  1. Zagrij pećnicu na 175°C. Naulji lim za pečenje dimenzija 33 cm x 23 cm, a zatim obloži dno papirom za pečenje.
  2. U velikoj zdjeli pomiješaj brašno, zobene pahuljice, maslac, smeđi šećer, vaniliju i sol dok smjesa ne postane mrvičasta i sjedinjena. Polovicu smjese pritisni u pripremljeni lim; ostatak smjese ostavi sa strane.
  3. Peci koru dok ne počne poprimati zlatnosmeđu boju, otprilike 12 minuta. Pusti da se ohladi 10 minuta.
  4. U međuvremenu, u manjem loncu na laganoj vatri otapaj karamele i mlijeko, povremeno miješajući, dok se karamele ne otope, oko 12 minuta. Umiješaj prstohvat morske soli.
  5. Rasporedi čkomadiće čokolade po ohlađenoj kori. Prelij karamel preko čokolade i pažljivo ga raširi kako bi u potpunosti prekrio čokoladu. Preko karamela rasporedi preostalu zobenu smjesu i lagano je pritisni, piše Miss7Gastro.
  6. Peci kolač dok zobeni posip ne postane zlatnosmeđ, a karamel ne počne ključati oko rubova, otprilike 25 minuta. Pusti da se kolač ohladi u limu, a zatim ga nareži na kvadrate.

 

 
Posjeti joomboos.24sata.hr