Carmelitas: Neodoljiv desert koji osvaja na prvi griz
Iako možda nisi fan karamele, ove će ti kocke brzo postati favorit. Carmelitas spajaju mekanu zob, karamelu i čokoladu u slojeve koji osvajaju već na prvi zalogaj. Gotove su za manje od sat vremena, a nestaju još brže. Ako napraviš duplu dozu, mogu stajati i do nekoliko dana u dobro zatvorenoj posudi.
Sastojci:
- Suncokretovo ulje
- Brašno 2 šalica
- Zobene pahuljice 2 šalica
- Maslac 1,50 šalica
- Smeđi šećer 1,50 šalica
- Ekstrakt vanilije 2 žličica
- Sol 0,25 žličica
- Karamela bomboni (mekani) 300 g
- Mlijeko 0,25 šalica
- Morska sol 1 prstohvat
- Čokolada - komadići 2 šalica
Postupak:
- Zagrij pećnicu na 175°C. Naulji lim za pečenje dimenzija 33 cm x 23 cm, a zatim obloži dno papirom za pečenje.
- U velikoj zdjeli pomiješaj brašno, zobene pahuljice, maslac, smeđi šećer, vaniliju i sol dok smjesa ne postane mrvičasta i sjedinjena. Polovicu smjese pritisni u pripremljeni lim; ostatak smjese ostavi sa strane.
- Peci koru dok ne počne poprimati zlatnosmeđu boju, otprilike 12 minuta. Pusti da se ohladi 10 minuta.
- U međuvremenu, u manjem loncu na laganoj vatri otapaj karamele i mlijeko, povremeno miješajući, dok se karamele ne otope, oko 12 minuta. Umiješaj prstohvat morske soli.
- Rasporedi čkomadiće čokolade po ohlađenoj kori. Prelij karamel preko čokolade i pažljivo ga raširi kako bi u potpunosti prekrio čokoladu. Preko karamela rasporedi preostalu zobenu smjesu i lagano je pritisni, piše Miss7Gastro.
- Peci kolač dok zobeni posip ne postane zlatnosmeđ, a karamel ne počne ključati oko rubova, otprilike 25 minuta. Pusti da se kolač ohladi u limu, a zatim ga nareži na kvadrate.