Dan je čokolade. Pripremi si ovu ukusnu čokoladnu pitu!
Sastojci za tijesto:
- 125 grama glatkog brašna
- 125 grama oštrog brašna
- malo soli
- 20 grama šećera u prahu
- 140 grama maslaca
- 2 žumanjka
- 2 žlice hladne vode
Sastojci za nadjev:
- 300 grama šećera
- 50 grama kakaa
- 480 ml mlijeka
- 4 žumanjka
- 3 žlice glatkog brašna
- prstohvat soli
- 60 grama maslaca
- žlica ekstrakta vanilije
- 250 ml slatkog vrhnja za serviranje i ukrašavanje
Priprema:
1. Pomiješajte sve suhe sastojke, brašno obavezno mora biti prosijano. Zatim u njih dodajte ohlađeni maslac i žumanjke te dugo mijesite. Po potrebi dodajte onu hladnu vodu ako vam bude previše suho, ali ne više nego što je napisano. Formirajte kuglu i ostavite tijesto da se odmara u hladnjaku u prozirnoj foliji.
2. Dok tijesto odmara u hladnjaku, pripremite kremu. Pomiješajte šećer i kakao u prahu pa dodajte oko 240 ml lijeka i sve promiješajte, kao kad pripremate puding. Na srednjoj vatri polagano pustite da zakipi pa maknite s vatre.
3. U ostatak mlijeka umiješajte žumanjke, brašno i sol i sve dobro sjedinite. Čokoladnu smjesu sad prebacite u smjesu s jajima i na skroz laganoj vatri kuhajte par minuta, da se ne zgruša. U vruću smjesu umiješajte maslac i ekstrakt vanilije.
4. Tijesto prvo pecite s 'teretom' oko 20 minuta - na suho - na 180 stupnjeva. A zatim ga izvadite, pa zapecite još 15-ak minuta bez tereta. Kad se tijesto malo ohladi, dodajte čokoladni nadjev i ostavite sve zajedno u hladnjaku da se stisne preko noći. Poslužite sa šlagom i omiljenim voćem!