Dan je čokolade. Pripremi si ovu ukusnu čokoladnu pitu!

canva
Danas slavimo dan čokolade, mnogima omiljene slastice, pa si tim povodom pripremite ovu jednostavnu i ukusnu pitu od čokolade za malo drugačiji doživljaj! Evo što će vam sve trebati
Vidi originalni članak

Sastojci za tijesto:

  • 125 grama glatkog brašna
  • 125 grama oštrog brašna
  • malo soli
  • 20 grama šećera u prahu
  • 140 grama maslaca
  • 2 žumanjka
  • 2 žlice hladne vode

Sastojci za nadjev:

  • 300 grama šećera
  • 50 grama kakaa
  • 480 ml mlijeka
  • 4 žumanjka
  • 3 žlice glatkog brašna
  • prstohvat soli
  • 60 grama maslaca
  • žlica ekstrakta vanilije
  • 250 ml slatkog vrhnja za serviranje i ukrašavanje

Priprema:

1. Pomiješajte sve suhe sastojke, brašno obavezno mora biti prosijano. Zatim u njih dodajte ohlađeni maslac i žumanjke te dugo mijesite. Po potrebi dodajte onu hladnu vodu ako vam bude previše suho, ali ne više nego što je napisano. Formirajte kuglu i ostavite tijesto da se odmara u hladnjaku u prozirnoj foliji.

2. Dok tijesto odmara u hladnjaku, pripremite kremu. Pomiješajte šećer i kakao u prahu pa dodajte oko 240 ml lijeka i sve promiješajte, kao kad pripremate puding. Na srednjoj vatri polagano pustite da zakipi pa maknite s vatre. 

3. U ostatak mlijeka umiješajte žumanjke, brašno i sol i sve dobro sjedinite. Čokoladnu smjesu sad prebacite u smjesu s jajima i na skroz laganoj vatri kuhajte par minuta, da se ne zgruša. U vruću smjesu umiješajte maslac i ekstrakt vanilije.

4. Tijesto prvo pecite s 'teretom' oko 20 minuta - na suho - na 180 stupnjeva. A zatim ga izvadite, pa zapecite još 15-ak minuta bez tereta. Kad se tijesto malo ohladi, dodajte čokoladni nadjev i ostavite sve zajedno u hladnjaku da se stisne preko noći. Poslužite sa šlagom i omiljenim voćem!

Posjeti joomboos.24sata.hr