Dermatologinja odgovorila na najčešća pitanja o njezi kože

Problemi s kožom, pogotovo s kožom lica, javljaju se tijekom cijelog života. No, ponajviše su ipak izraženi u tinejdžerskoj dobi. Kako bismo se riješili nekih nedoumica koje svatko od nas ima, zamolili smo vas da nam na Instagramu postavite pitanja o njezi kože, prištićima, aknama i problemima s kožom koji vas muče. Na sva vaša pitanja je odgovorila dermatologinja Mikela Petković iz Poliklinike Petković. Pogledajte što nam (vam) je rekla!
Vidi originalni članak

Vaše pitanje: Kako da se riješim prištića i akni? 

Odgovor dermatologinje: To je dosta zahtjevno pitanje, ali i jako dobro pitanje za vašeg dermatologa, koji na pregledu može prepoznati vaš tip akni, vaš tip kože te vam, ovisno o tome, dati terapiju, a nakon toga i terapiju održavanja.

Vaše pitanje: Kako da spriječim pojavu atopijskog dermatitisa iako se stalno mažem?

Odgovor dermatologinje: Ova je bolest karakterizirana time da kod nje postoje pogoršanja i poboljšanja, budući da se radi o kroničnoj, recidivirajućoj bolesti kože. No, usprkos tome, redovita primjena emolijentne njege  kao što je, na primjer, La Roche-Posay Lipikar ili Lipikar +M, koji može dovesti do poboljšanja stanja kože te odgoditi primjenu kortikosteroida. 

Vaše pitanje: Što da koristim za prištiće i što je najbolje za čišćenje lica?

Odgovor dermatologinje: Što se tiče čišćenja lica, neki preporučuju micelarnu otopinu, dok neki preporučuju gel. Ja osobno biram gel za čišćenje lica i moj favorit je La Roche-Posay Effaclar gel. Njega koristim ujutro i navečer. O upalnim promjenama se, pak, morate konzultirati sa svojim dermatologom koji će najbolje moći odrediti što biste trebali koristiti za akne s obzirom na vaš tip kože. 

Vaše pitanje: Je li normalno mrziti svoje lice zbog prištića?

Odgovor dermatologinje: To je, nažalost, nešto kroz što je većina nas prošla u nekom periodu života. No, čak i kada taj period prođe i kada svoje lice dovedemo u neku fazu poboljšanja te ga prihvatimo, i dalje tu zna ostati nekakva stigma zbog toga što je bilo prije. Ali, samo moramo shvatiti da je sve to normalan i prirodan proces sazrijevanja.

Vaše pitanje: Kako se riješiti prištića i masnog ili suhog lica?

Odgovor dermatologinje: Kad su akne u pitanju, uvijek savjetujem odlazak dermatologu, budući da postoji nekoliko tipova akni. Vaš dermatolog potom određuje vaš tip akni te vam, prema tome, daje i određenu terapiju. Nakon toga dolazi korištenje dermokozmetike, koja se koristi u fazi održavanja borbe protiv akni. Ta kozmetika prilagođava se vašem tipu kože, bila ona masna ili suha. Za masnu kožu ujutro preporučujem Effaclar Duo (+) a za suhu kožu Effaclar H.

Vaše pitanje: Zašto mi je masna koža?

Odgovor dermatologinje: Postoji mnogo razloga, a neki od njih uključuju stres, vlagu u zraku, genetiku i fluktuirajuće hormone u našem tijelu. Također, postoje preporuke što koristiti, što raditi, a što ne raditi kako bismo spriječili pojačano mašćenje kože. Svakako savjetujem da lice čistite dva puta dnevno, nikada ne idite spavati s makeupom na licu, koristite makeup proizvode bazirane na vodi, a ne ulju, a kod krema, koje savjetujem da koristite ujutro i navečer, morate paziti da nisu komedogene i obavezno - nemojte zaboravljati na zaštitni faktor koji vas štiti od sunca! Svaki dan.

Vaše pitanje: Kako se riješiti fleka od prištića?

Odgovor dermatologinje: Fleke od prištića, odnosno postupalne hiperpigmentacije zaostale nakon akni, treba neko vrijeme prvo pustiti na miru i pričekati hoće li same proći. No, ono što preporučujem svima jest korištenje zaštitnog faktora. Jer sunce dobro 'vidi' svaku mrlju na našem licu i onda ju 'zapečati' pa se kasnije nemoguće riješiti tih mrlja. Dakle, najbolji način za nošenje s ovim problemom je prevencija! Ako vrijeme ne dovede do rezultata, preporučujem korištenje pilinga, uzimanje vitamina C, određenih krema ili mikronidlinga. 

Vaše pitanje: Utječe li prehrana na masnoću lica?

Odgovor dermatologinje: Prehrana sigurno utječe na masnoću lica, a najviše bismo trebali izbjegavati svu onu hranu koja spada u 'junk food'. Dakle, sve što je prženo u ulju, sve što je masno samo po sebi, sve što ima puno soli... Takva hrana može utjecati na pojačanu masnoću kože, baš kao i alkohol.

Vaše pitanje: Što da koristim za suhu kožu?

Odgovor dermatologinje: Za suhu kožu savjetujem neutralnu njegu i proizvode koji u sebi imaju što manje sastojaka te su bazirani na vodi. Takav proizvod je, primjerice, La Roche-Posay Toleriane Sensitive.

Vaše pitanje: Na leđima isto imam prištiće i smetaju mi, kako ih se riješiti?

Odgovor dermatologinje: Prvo treba odrediti o kakvim se problemima radi. To ne moraju biti akne, a ako jesu, one mogu biti uzrokovane nekim hormonalnim disbalansom ili pak gljivičnom infekcijom. Kada se uzrok odredi, treba krenuti ka liječenju koje je usko vezano uz uzrok tih akni. Uz to savjetujem i čišćenje leđa dva puta dnevno, ili barem jedan puta dnevno i to s preparatima koje koristite i za čišćenje lica. Poput Effaclar Micro Peel gela.

Vaše pitanje: Peruta mi se koža kod nosa i obrva, što da radim, suho mi je lice i ništa mi ne pomaže?

Odgovor dermatologinje: Po ovim bih simptomima pretpostavila da se radi o seboroičnom dermatitisu. Takva koža zahtjeva posebnu njegu, ali i posebnu prehranu baziranoj na nemasnoj hrani. Od preparata bih preporučila korištenje La Roche-Posay Kerium DS kremu i šampon za vaše vlasište. 

Ovaj članak napravljen je u suradnji s brendom La Roche-Posay po najvišim standardima JoomBoos Native Studija.

Posjeti joomboos.24sata.hr