Donosimo recept za omiljenu makovnjaču iz bakine riznice

sasina kuhinja/instagram
Složit ćemo se kako bake prave najfinije kolače, a pogotovo one starinske poput makovnjača, orahnjača, salenjaka i slično. Danas vam donosimo jedan od recepata iz bakine knjižice - za mekanu makovnjaču
Vidi originalni članak

Sastojci:

TIJESTO:

  • 400 g brašna
  • Svježi kvasac
  • 250 ml toplog mlijeka
  • 80 g šećera
  • 80 g maslaca
  • Prstohvat soli
  • 2 žumanjka
  • Korica limuna

PUNJENJE: 

  • 400 g mljevenog maka
  • 350 ml mlijeka
  • 200 g šećera
  • Žlica maslaca
  • Grožđice po želji

Priprema:

Prvo pripremite tijesto. Pomiješajte toplo mlijeko i šećer te dodajte kvasac i ostavite da se aktivira. 

Suhe sastojke pomiješajte u posebnoj posudi pa dodajte aktivirani kvasac, koricu limuna, žumanjke i omekšali maslac te umijesite glatko tijesto.  Ostavite ga na toplome da se udvostruči volumenom te za to vrijeme pripremite punjenje.

U posudi pomiješajte mak i šećer i te polako dodajte vruće mlijeko dok ne dobijete gustu kremu.

U kremu dodajte maslac te dobro pomiješajte.  

Kada se udvostručilo, tijesto premijesite te podijelite na tri dijela ako želite tanke kore ili dva ako volite da su nešto deblje. 

Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj površini u što pravilniji pravokutnik te premažite nadjevom. 

Zarolajte tijesto, prebacite u posudu za pečenje obloženu papirom za pečenje i ostavite da se dižu još 15 minuta. 

Prije pečenja makovnjače premažite maslacem i pecite na 180 Celzijevih stupnjeva oko 45 minuta. 

Uživajte!

Originalni recept možete pronaći na miss7gastro.

 

 

Posjeti joomboos.24sata.hr