Doručak dostojan kraljeva - super recept za jaja Benedict!
Sastojci:
- 4 jaja
- 4 kriške kruha
- 4 kriške šunke
- Umak holandez
- Lovorov list
- 5 klinčića
- 5 zrna crnog papra
- 5 g šećera
- 10 g maslaca
- 125 ml octa
- Žlica sjeckanog vlasca ili bosiljka
Priprema:
Za umak holandez istopite 10 žličica maslaca, a u blender dodajte tri žumanjka, istopljeni maslac, žličicu limunovog soka, malo soli te blendajte na srednjoj brzini dok se ne pretvori u kompaktnu smjesu.
Prokuhajte vodu u koju ste prethodno stavili lovorov list, klinčiće, papar, šećer i ocat. Nakon što zavri, ostavite da kuha 10-ak minuta.
Zatim iz aromatizirane vode izvadite začine i krenite poširati jaja. U zdjelici razbijte jaje pazeći da ostane cijelo pa ga polagano zajedno sa zdjelicom uronite u vrelu vodu, a pomoću dvije žlice bjelanjak približite žumanjku. Kada se jaje počne stvrdnjavati ostavite da se kuha (4-5 minuta).
Potom na rastopljenom maslacu s obje strane popržite kriške kuhane šunke ili slanine, a kruh malo ispecite u tosteru ili na tavi.
Za posluživanje, na tanjur stavite pečeni kruh, preko njega krišku šunke i na nju jedno poširano jaje. Prelijte s malo umaka, začinite i poslužite.
Originalni recept pročitajte na miss7gastro.