Evo kako možete iskoristiti ostatke šunke od Uskrsa
Šunka u lisnatom tijestu
Sastojci:
- jedno pakiranje lisnatog tijesta
- 15 dag šunke
- 15 dag sira
- jedno jaje
Postupak:
Lisnato tijesto razvaljajte što tanje pa ga obložite listovima šunke i sira. Sve zajedno zarolajte dobivenu roladu stavite u hladnjak na pola sata. Nakon što se rolada ohladila, narežite ju na kolute debljine 1 centimetar i svakog od njih premažite razmućenim jajetom.
Pecite na 200 stupnjeva 15-ak minuta ili dok tijesto ne dobije zlaćanu boju.
Složenac od kruha i šunke
Sastojci:
- ostaci kruha; otprilike 400 grama
- 2 dl mlijeka
- 2 jaja
- sol, papar i drugi začini po želji
- 20 dag šunke
- 10 dag tvrdog sira
Postupak:
Kruh nasjeckajte na kockice veličine 1x1 centimetar, pa ga prelijte mlijekom, dodajte jaja i ostavite 30-ak minuta da kruh omekša. Nakon što je kruh omekšao, dodajte sol, papar i druge začine po želji.
Ubacite šunku koju ste prethodno nasjeckali na kockice i rasporedite u pekač. Posipajte ribanim sirom pa pecite na 200 stupnjeva 30-ak minuta ili dok složenac ne dobije zlaćanu boju.
Hladna salata od tijesta i šunke
Sastojci:
- 300 grama tjestenine po želji
- 100 grama šunke
- 100 grama feta sira
- nekoliko rotkvica
- dva jaja
- dva mlada luka
- tri žlice kukuruza
- 150 ml majoneze
- tri žlice kiselog vrhnja
- sol i papar
Postupak:
Tjesteninu skuhajte prema uputama na pakiranju, a jaja kuhajte osam minuta nakon što voda proključa. Sve ostale sastojke (i jaja kada se skuhaju) nasjeckajte na kockice ili sitne komade. Kada je tijesto skuhano, prelijte ga hladnom vodom kako bi se ohladilo, dodajte mu sve sastojke, začinite soli i paprom po želji te ostavite u hladnjaku barem jedan sat. Kada se salata ohladila, možete ju poslužiti.
Uživajte u ovim jednostavnim jelima s uskršnjom šunkom!