Evo recepata za zimnicu kakvu su radile i naše bake

aninazimnica, mandinazimnica, muskokajen/Instagram/Canva
Ljeto se polako bliži svome kraju što znači samo jedno - sezona pripremanja zimnice već je u punom jeku pa vam zato u nastavku donosimo tri recepta za različite vrste zimnice kako bi na najbolji način očuvali povrće koje sada imate. Na vama je samo da se bacite na pripremu!
Vidi originalni članak

Kisela paprika 

Sastojci:

  • 3 kg paprike paradajzerice
  • 3 litre vode
  • 1 litra alkoholnog octa
  • 10 dag soli
  • 5 dag šećera
  • 1 dl ulja
  • papar u zrnu po ukusu

Priprema: 

Paprike operite i dobro ih osušite pa ih narežite na polovice i očistite od sjemenki. U velikoj posudi zagrijte vodu, ulje, ocat, šećer i sol. Ostavite da zavrije uz povremeno miješanje. U ovu tekućinu ubacite polovice paprike u količini otprilike za jednu staklenku srednje veličine (oko 12 polovica) i, kako piše Recepttura, kuhajte ih oko dvije minute s jedne strane pa preokrenite na drugu stranu i kuhajte još oko dvije minute. 

Kuhane paprike vadite i slažite u oprane, sterilizirane i suhe staklenke. Po želji im dodajte papar u zrnu, a s preostalim paprikama ponavljajte postupak kuhanja i slaganja u staklenke dok ih sve ne potrošite. 

Kada ste skuhali sve paprike i poslagali ih u staklenke, prelijte ih tekućinom u kojoj ste ih kuhali. Trebalo bi vam ostati viška tekućine pa ju nemojte baciti jer će paprike upiti dobar dio tekućine iz staklenke pa ćete još trebati nadoliti. Na staklenkama čvrsto zavrnite poklopce i ostavite zimnicu da se polako ohladi preko noći. 

Drugi dan do vrenja zagrijte ostatak tekućine u kojoj su se kuhale paprike pa ih ponovno prelijte do vrha i dobro zatvorite poklopce. 

Čuvajte ih na hladnom i suhom mjestu.

Kisele mahune

Sastojci: 

  • 1 kg žutih okruglih mladih mahuna
  • 1,2 l vode
  • 1 velika žlica šećera
  • 1 velika žlica soli
  • 1 dl vinskog octa

Priprema:

Mahune očistite i operite u hladnoj vodi. Uklonite peteljke i vrhove mahuna nožem te ih izrežite na manje komade kako bi vam stale u staklenku. U posudu ulijte vodu i dodajte šećer i sol te stavite na štednjak na laganu vatru da prokuha.

Očišćene mahune dodajte u prokuhanu vodu i kuhajte ih dok ne omekšaju. Kako piše Moja zimnica, mlade mahune nemojte kuhati predugo kako vam se ne bi raspale. Vilicom ubodite jednu mahunu i ako je mekana to je znak da je kuhana.

U kuhane mahune dodajte vinski ocat te kuhajte otprilike jednu minutu.

Nakon što su prokuhale, mahune procijedite i posložite u staklenke koje se prethodno sterilizirali. Ako ste ih rezali na manje dijelove možete ih stavljati u staklenke jedne na druge, a ako su duže možete ih po dužini slagati da stoje uspravno. Vodu u kojoj su se kuhale mahune ulijte u staklenke.

Staklenke zatvorite s poklopcima i posložite ih u duboku i široku posudu, ali pazite da se ne dodiruju.

Posudu napunite s vodom tako da su staklenke potpuno potopljene i stavite ju na štednjak na laganu vatru. Voda mora polako početi kuhati i staklenke ostavite u takvoj vodi da lagano kuhaju između pet i deset minuta.

Maknite posudu sa štednjaka i prekrijte pamučnom krpom. Sve zajedno ostavite da odstoji otprilike jedan dan dok se ne ohladi.

Turšija 

Sastojci: 

  • 3 kg nasjeckanog povrća (cvjetača, zelene rajčice, paprika, krastavci, drugo povrće po želji)
  • 200 g soli
  • 400 g šećera
  • papar u zrnu
  • lovorov list
  • 3 l vruće vode
  • 2 žličice vinobrana
  • 3 žličice konzervansa
  • 1 l alkoholnog octa

Priprema: 

Povrće temeljito operite, posušite kuhinjskom krpom i narežite na željenu veličinu. Narezano povrće posložite u prethodno sterilizirane staklenke. Posložite ga jedno na drugo, a svakom sloju dodajte papar i, kako piše Moja zimnica, na vrh staklenke dodajte jedan ili dva lovorova lista. 

U lonac dodajte vruću vodu te stavite na laganu vatru kako bi se ostali sastojci brže otopili. Vodi dodajte sol, šećer, vinobran i konzervans. Sve dobro promiješajte. Nakon što su se začini otopili i sjedinili, lonac maknite sa vatre.

Tekućini dodajte ocat i sve temeljito promiješajte. Izmiješanom tekućinom prelijte prethodno poslagano povrće do vrha staklenke.

Na vrh staklenke stavite plastičnu zaštitu kako se povrće ne bi pokvarilo i poklopite nečim težim kako bi povrće ostalo u tekućini.

Staklenku dobro zatvorite i ostavite na nekom hladnom i tamnom mjestu. Neka zimnica odstoji barem tri tjedna prije konzumacije.

Dobar tek! 

Poslušajte novu JoomBoosovu navijačku pjesmu!

Posjeti joomboos.24sata.hr