Evo recepta za 'obrnuti' kolač s jabukama, izgleda mljac!
Ako vam treba ideja za preukusan desert koji se ujedno i jako brzo pravi, ovaj preokrenuti kolač s jabukama će vam biti idealan. Evo što vam sve treba i kako ga napraviti!
Sastojci za tijesto:
- 250 grama oštrog brašna
- 250 grama maslaca
- 5 jaja
- 200 grama šećera
- 2 žličice praška za pecivo
- žličica ekstrakata vanilije
- žličica cimeta
Sastojci za nadjev:
- 600 grama kiselkastih jabuka
- 100 grama šećera
- 2 žlice maslaca
Postupak:
- Ogulite jabuke, odstranite im unutrašnjost i narežite ih na manje komade. U tavi ili manjem loncu, na malo jačoj vatri zagrijte 100 grama šećera bez miješanja dok se ne karamelizira i ne poprimi duboku jantarnu boju.
- Potom dodajte jabuke i miješajte ih kako bi se obložile karamelom. Nakon otprilike dvije minute dodajte dvije žlice maslaca i, uz povremeno miješanje, pirjajte jabuke još nekoliko minuta. Ostavite nadjev da se ohladi na sobnu temperaturu.
- Dok se nadjev hladi, pjenasto umutite maslac i šećer pa im umiješajte jaja i ekstrakt vanilije. Dobro pomiješajte brašno, prašak za pecivo i cimet te ih dodajte u smjesu s maslacem, šećerom i jajima.
- Nadjev od jabuka stavite na dno namašćene i pobrašnjene okrugle posude za pečenje pa prelijte smjesom za biskvit.
- Pecite na 170°C oko 45 minuta, odnosno dok čačkalica kojom ćete probosti kolač iz njega ne izađe suha.
- Kada se pečeni kolač malo ohladi, poslužite ga tako da njegov donji dio s jabukama bude okrenut prema gore. I sad samo uživajte u ovom prefinom desertu!
Originalni recept pronađite na Miss7 Gastro.