Evo recepta za sočni kuglof koji odlično ide uz šalicu čaja
Sastojci:
- 250 g omekšalog maslaca + za premazivanje kalupa
- 250 g glatkog brašna
- Prstohvat soli
- 4 jaja
- 2 žličice praška za pecivo
- 220 g šećera u prahu
- 3 limuna (samo korica)
ZA SIRUP:
- Sok od 3 limuna
- 100 g šećera u prahu
Priprema:
Prvo zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva i dobro premažite kalup za kuglof maslacem.
Pomiješajte brašno, sol i prašak za pecivo u jednoj posudi, a u drugoj izmiksajte električnim mikserom maslac, šećer i koricu dok ne dobijete blijedu i glatku smjesu.
Dodajte jedno po jedno jaje i dobro izmiksajte. Potom postupno dodajte brašno pa izmiješajte drvenom žlicom. Smjesu prelijte u namašćeni kalup i pecite otprilike 40 minuta.
Za to vrijeme pripremite sirup. Pomiješajte šećer sa sokom limuna u posudi pa ga zagrijte do vrenja. Kuhajte dvije, tri minuta, a zatim maknite s vatre i pustite da se ohladi.
Pečen i lagano ohlađen kuglof, prelijte napravljenim sirupom i ostavite ga u kalupu još 15-ak minuta kako bi se sirup upio.
Nakon toga, izvadite kuglof iz kalupa i pričekajte da se do kraja ohladi.
Originalni recept možete pronaći na miss7gastro.