Evo zbog čega nam zubi najčešće postaju žuti

reuters/pixsell/CANVA
Ako ste se ikada zapitali koje to namirnice i postupci uzrokuju žute mrlje na inače blistavo bijelim zubima, nastavite čitati jer vam donosimo odgovore!
Vidi originalni članak

Koristite previše vodice za ispiranje usta 

Korištenje vodice za ispiranje uzrokuje suha usta odnosno manjak sline, a manjak sline znači i neuravnotežen pH u vašim ustima. Naime, kako piše YourTango, slina sadrži kombinaciju minerala, enzima i spojeva kisika koja pH vrijednost u vašim ustima održava neutralnom i sprječava da kiselina ošteti zubnu caklinu. 

Također, slina ispire bakterije koje se talože na zubima i sprječava nastajanje mrlja na caklini.

Konzumirate previše kiselih namirnica

Prekomjerna konzumacija kiselih namirnica kao što su citrusi, ananas, rajčice, ocat, gazirana i sportska pića uzrokuje oštećenje zubne cakline koja samim time postaje puno podložnija pojavi karijesa i drugih mrlja.

No, to ne znači da se trebate odreći ovih namirnica već nakon njih popijte nekoliko gutljaja vode kako bi isprali kiselinu sa zuba.

Pijete kavu

Iako kava ima mnoge benefite za naše zdravlje, ipak nije baš dobar 'prijatelj' zubima. "Ako pijete dvije ili tri šalice kave na dan, vaša zubna caklina je konstantno u doticaju s onime što uzrokuje mrlje", objašnjava stomatologinja Katia Friedman.

S obzirom na to da je zubna caklina porozna, čestice kave se mogu nataložiti i uzrokovati mrlje koje će s vremenom postajati sve tamnije.

Prejako četkate zube 

Četkanje zubi je vrlo važno u održavanju dobre oralne higijene, no ako presnažno četkate i primjenjujete previše pritiska, zapravo postižete sasvim suprotan učinak.

Naime, na taj način oštećujete, ionako poroznu, zubnu caklinu koja tako postaje podložnija žutim mrljama. 

Koja od ovih činjenica vas je najviše iznenadila? 

 

Pogledajte treću epizodu Outsidera!

Posjeti joomboos.24sata.hr