Fini, hrskavi keksi: Neodoljivi talijanski biscotti

canva
Super recept za pravi gastronomski užitak
Vidi originalni članak

Sastojci:

  • šalica badema
  • 300 g brašna
  • 1, 5 žličica praška za pecivo
  • pola žličice soli
  • 100 g šećera
  • 150 g smeđeg šećera
  • 3 jaja
  • 125 ml maslinovog ulja
  • žličica ekstrakta badema
  • pola žličice ekstrakta vanilije
  • žličica limunove korice

Priprema:

Zagrij pećnicu na 160 stupnjeva. Rešetku postavi u sredini. Bademe rasporedi na lim za pečenje i tostiraj ih u pećnici oko 12-15 minuta.

Za to vrijeme u srednjoj zdjeli umuti suhe sastojke (brašno, prašak za pecivo, sol i šećere). U velikoj posudi umuti jaja. Dodaj maslinovo ulje, ekstrakte i koricu limuna. Lagano umuti.

Kad su bademi preprženi, izvadi ih iz pećnice i grubo nasjeckaj. Lim za pečenje obloži papirom za pečenje. Smjesi od brašna dodaj smjesu od jaja; miješaj drvenom žlicom dok se ne sjedini.

U tijesto dodaj nasjeckane bademe (provjeri jesu li se ohladili prije stavljanja u tijesto). Upotrijebi veliku žlicu za vađenje tijesta i stavite ga na lim obložen papirom za pečenje.

Od ukupnog tijesta formiraj dvije odvojene “cjepanice”. Vlažnim prstima oblikuj oblik cjepanice. Peci otprilike 30 minuta ili dok ne dobiju zlatno smeđu boju i ne postanu čvrsti.

Ostavi ih da se malo ohlade oko 10 minuta. Izvadi ih iz lima za pečenje i prebaci na dasku za rezanje. Koristi nazubljeni nož (za kruh), nareži kolačiće pod kutom.

Stavi kriške natrag na lim za pečenje i vrati ih u pećnicu još otprilike 15-20 minuta (što duže ostanu u pećnici, to će biti hrskaviji). Okreni ih na pola vremena pečenja. izvadi iz pećnice i stavi na rešetku da se ohlade. Čuvaj u dobro poklopljenoj staklenci ili limenci za kekse.

 

Posjeti joomboos.24sata.hr