Ideja za neodoljivi i sočni doručak: Pita od sira i blitve
Pripremite posve drugačiju i nevjerojatno ukusnu pitu od sira i blitve.
Kao dodatak ovoj sočnoj piti možete napraviti umak od grčkog jogurta i začinskog bilja ili ju poslužiti uz čašu mlijeka. A kako biste dobili što hrskaviju koricu, premažite ju otopljenim maslacem i žumanjkom. Dobar tek!
Sastojci - za tijesto:
- 550 g brašna
- voda
- 2 žlice ulja
- 1 žlica suhog kvasca
Sastojci - za nadjev:
- 800 g blitve
- 500 g svježeg sira
- 4 jaja
- sol
- 1 žlica maslinovog ulja
- 4 žlice kiselog vrhnja
Postupak:
- Pomiješajte sve sastojke za tijesto i dobro ga razradite rukama.
- Nakon toga zarolajte tijesto u kuglu, spremite ga u posudu i prekrijte prozirnom folijom. Ostavite sa strane da odmori.
- Očistite i operite blitvu pa je izrežite na trakice i stavite na kuhinjski papir da se upije višak tekućine. U loncu ugrijte maslinovo ulje pa dodajte blitvu.
- Sve dobro posolite i promiješajte te stavite na umjerenu vatru. Pržite dok blitva ne uvene pa sve ocijedite i pomiješajte sa svježim sirom, jajima i vrhnjem.
- Tijesto podijelite na pola pa razvaljajte dvije polovice na jednake dijelove.
- Jedan dio tijesta stavite na dno kalupa premazanog maslacem. Na podlogu od tijesta stavite nadjev od sira, vrhnja, jaja i blitve.
- Prekrijte drugim komadom tijesta. Po površini izbodite rupe.
- Premažite otopljenim maslacem i žumanjkom.
- Pecite na 200 stupnjeva oko 45 minuta ili dok ne poprimi zlatnu boju.
Originalni recept pronađite na miss7gastro.