Ideja za neodoljivi i sočni doručak: Pita od sira i blitve

Canva
Pripremite posve drugačiju i nevjerojatno ukusnu pitu od sira i blitve.
Vidi originalni članak

Kao dodatak ovoj sočnoj piti možete napraviti umak od grčkog jogurta i začinskog bilja ili ju poslužiti uz čašu mlijeka. A kako biste dobili što hrskaviju koricu, premažite ju otopljenim maslacem i žumanjkom. Dobar tek!

Sastojci - za tijesto:

  • 550 g brašna
  • voda
  • 2 žlice ulja
  • 1 žlica suhog kvasca

Sastojci - za nadjev:

  • 800 g blitve
  • 500 g svježeg sira
  • 4 jaja
  • sol
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 4 žlice kiselog vrhnja

Postupak:

  1. Pomiješajte sve sastojke za tijesto i dobro ga razradite rukama.
  2. Nakon toga zarolajte tijesto u kuglu, spremite ga u posudu i prekrijte prozirnom folijom. Ostavite sa strane da odmori.
  3. Očistite i operite blitvu pa je izrežite na trakice i stavite na kuhinjski papir da se upije višak tekućine. U loncu ugrijte maslinovo ulje pa dodajte blitvu.
  4. Sve dobro posolite i promiješajte te stavite na umjerenu vatru. Pržite dok blitva ne uvene pa sve ocijedite i pomiješajte sa svježim sirom, jajima i vrhnjem.
  5. Tijesto podijelite na pola pa razvaljajte dvije polovice na jednake dijelove.
  6. Jedan dio tijesta stavite na dno kalupa premazanog maslacem. Na podlogu od tijesta stavite nadjev od sira, vrhnja, jaja i blitve.
  7. Prekrijte drugim komadom tijesta. Po površini izbodite rupe.
  8. Premažite otopljenim maslacem i žumanjkom.
  9. Pecite na 200 stupnjeva oko 45 minuta ili dok ne poprimi zlatnu boju.

Originalni recept pronađite na miss7gastro.

Posjeti joomboos.24sata.hr