Imamo najbolji recept za poderane gaće!

aleks_books_and_cooks/instagram
Ako ste se zaželjeli hrane koja će vas, barem nakratko, vratiti u djetinjstvo, na pravom ste mjestu jer vam u nastavku donosimo recept za poderane gaće za koje smo sigurni da su ih pripremale vaše bake i mame. Sada je red na vama da se bacite na pripremu
Vidi originalni članak

Sastojci: 

  • 1 žličica suhog kvasca ili 1 kocka svježeg kvasca
  • 1 žličica šećera
  • 2 dl toplog mlijeka
  • 500 g brašna
  • 2 žličice soli
  • Malo mlake vode

Priprema: 

Ako radite sa svježim kvascem, ugrijte mlijeko (pazite da ne bude vruće), prelijte ga u manju posudicu i dodajte mu izmrvljeni kvasac i šećer pa ostavite desetak minuta na toplom dok ne nabubri. Ako radite sa suhim kvascem, samo ga dodajte brašnu. 

Kada se svježi kvasac udvostručio, izlijte ga u veliku posudu i dodajte mu brašno, soli i oko jedan decilitar mlake vode. Rukom zamijesite glatko tijesto. Tijesto se ne smije lijepiti za ruke pa, kako piše Domaćica Sanja, po potrebi možete dodati još malo brašna. 

Dobiveno tijesto prebacite u nauljenu posudu i ostavite na toplom dok se volumen ne udvostruči. Ovo je vrlo važan dio postupka jer ako se tijesto dovoljno ne digne, 'gaće' će biti žilave.

Udvostručeno tijesto prebacite na pobrašnjenu površinu i razvaljajte na debljinu između jedan i dva centimetra. Nožem izrežite oblike koje želite i po sredini razrežite jednu ili dvije crte.

U tavu nalijte ulje ili mast da prekriju dno i dobro zagrijte. Poderane gaće stavljajte na vruće ulje. Kada jedna strana poprimi boju i blago potamni, okrenite ju i pržite drugu stranu dok također ne potamni. 

Poderane gaće stavljajte na papirnate ubruse kako bi upili višak masnoće pa poslužite uz sir, vrhnje, razne pekmeze, šećer i druge dodatke po želji. 

Uživajte!

 

Poslušajte novu JoomBoosovu navijačku pjesmu!

Posjeti joomboos.24sata.hr