Isprobajte čokoladni nabujak po receptu Mary Berry
Sastojci:
- 125 g čokolade
- 2 žlice vode
- 300 ml mlijeka
- 50 g maslaca
- 2-3 kapi ekstrakta vanilije
- 50 g šećera
- 45 g brašna
- 4 žumanjka
- 5 bjelanjaka
- šećer u prahu za posipanje
Kako se priprema?
Otopite čokoladu s dvije žlice vode i malo mlijeka na laganoj vatri. Miješajte sve dok se ne rastopi, a zatim dodajte i ostatak mlijeka.
U tavici zagrijte maslac, dodajte brašno i miješajući kuhajte otprilike minutu. Makni s vatre pa postepeno ulijte mješavinu čokolade i mlijeka. Smjesu zakuhajte i miješaj sve dok se ne zgusne.
U smjesu umiješajte ekstrakt vanilije i šećer, maknite s vatre i pustite da se ohladi. U ohlađenu smjesu umutite žumanjke.
Kalupe namastite s malo maslaca. Bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg i postepeno ga dodajte u smjesu čokolade i žumanjaka.
Rasporedite smjesu u četiri kalupa od 300 ml. Pecite 40-45 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 190 stupnjeva, sve dok nabujci ne narastu i ne postanu čvrsti. Pospite ih šećerom i prahu i poslužite! Dobar tek!
Recept pronađite i na Miss Gastro.