Istraživanje pokazalo da je tračanje ponekad dobro za nas

Canva/Opinionstage
Tračanje je ružna i štetna navika, no čini se da u umjerenim 'količinama' ipak može biti dobra za nas i naše mentalno zdravlje. To je dokazalo i jedno istraživanje
Vidi originalni članak

Iako se tračanje smatra ružnom i lošom navikom, čini se da pokoji trač s vremena na vrijeme ima i nekih pozitivnih utjecaja na nas i na to kakvu sliku stvaramo o sebi. Tako kažu znanstvenici, a njima vjerujemo!

via GIPHY

Naime, kako piše YourTango, jedno nizozemsko istraživanje iz 2014. godine pokazalo je da, i pozitivni i negativni, tračevi o drugima kod nas mogu potaknuti osjećaj samokritičnosti, da nam mogu pomoći da se osjećamo bolje, ali i da nas tjeraju da budemo kompetitivniji.

via GIPHY

Naravno, ovdje je važno naglasiti da su istraživači poručili da one priče koje govorimo o drugima moraju biti istinite te da ih moramo ispričati objektivno i sa kritičkim stavom jer, koliko god tračanje bilo zabavno, ono zaista može biti štetno i za nas, ali i za osobu o kojoj govorimo. Pogotovo ako krenemo širiti neistine o nekome bez ikakvog razloga.

Ovo istraživanje je, također, pokazalo da muškarci tračaju puno više od žena, ali i da ne znaju čuvati tajne makar im život ovisio o tome. A mislili su svi da je obrnuto... Hmmm!

via GIPHY

Sličnu je stvar pokazalo i jednu drugo istraživanje koje je uključivalo dvije tisuće Britanaca, gdje su žene tajnu čuvale u prosjeku tri i pol sata prije nego li su ju prenijele nekome (ako su ju uopće prenijele), dok su muškarci tu tajnu izbrbljali za (puno) manje od tri sata. Čak jedan od deset muškaraca tajnu je prenio nekome drugome za manje od deset minuta...

Ok, ovo je zbilja zanimljivo! Što vi kažete?

 

Pogledajte prvu epizodu dramatičnog JoomBoos Videostar showa!

Posjeti joomboos.24sata.hr