Jesenska poslastica: Recept za ukusne i tople buhtle
Donosimo vam starinski recept za buhtle koje uvijek uspiju. U slast!
SASTOJCI
- svježi kvasac 20 g
- maslac 100 g
- sol 4 g
- šećer 50 g
- mlijeko 150 ml
- voda 50 ml
- glatko brašno 500 g
- jaje 1 kom
- maslac 1 žlica
- pekmez od šljiva
- šećer u prahu
POSTUPAK
- Kvasac, pola količine šećera, mlako mlijeko i vodu zamiješati i ostaviti na sobnoj temperaturi dok se kvasac ne aktivira.
- Brašno, sol, ostatak šećera izmiješati te dodati jedno jaje i maslac koji se opustio, piše miss7.
- Dodati tekućinu s kvascem i sve dobro izmiješati dok ne dobijemo kompaktno tijesto, te ostaviti da odstoji 30-ak minuta.
- Tijesto razvaljati na tanko te izrezati na kocke od 8 do 10 centimetara, a u sredinu staviti nadjev.
- Zamotati u kuglice i složiti u posudu premazanu maslacem te pustiti još 20-ak minuta da se dižu.
- Nakon što je tijesto odstajalo premazati ga izmučenim jajem, kako bi dobilo lijepu boju, i peći na 180 stupnjeva otprilike 20 minuta. Kad su buhtle gotove posuti ih šećerom u prahu.