Kako popraviti komunikaciju u vezi? Ovo bi moglo pomoći

Canva/Opinionstage
Veze su prekrasna stvar, svi to znamo i svi se možemo složiti oko toga. Isto tako znamo da one nisu idilične i da se ponekad moramo suočiti i s nekim problemima. No, jeste li znali da hrpa problema u vezama nastaje, zapravo, zbog loše komunikacije? Stručnjaci tvrde da je dobra komunikacija zapravo često ključ dobre veze, a evo kako riješiti neke od najčešćih komunikacijskih problema koji se u vezi mogu pojaviti (barem oni za koje sada znamo)
Vidi originalni članak

Svi znamo koliko je komunikacija važna u svim aspektima našeg života, a osobito u vezama. No, čak i uz naše najbolje namjere, komunikacija u vezama često postane problem koji vrlo brzo sa sobom počinje donositi razne poteškoće koje narušavaju idiličan odnos. A kako bi uspjeli prepoznati i riješiti te probleme, za vas smo na Her Campus pronašli nekoliko korisnih savjeta.

1. 'Kitchen-sinking'

Prisjeti se zadnje svađe koja se dogodila između tebe i tvog partnera ili partnerice. O čemu je bila riječ? Jeste li se prilikom rasprave držali samo te teme oko koje je neslaganje i nastalo ili ste oboje počeli iznositi i neke stvari koje ste jedno drugom zamjerali i ranije? Ako je odgovor na ovo pitanje taj da ste počeli iznositi sve 'od stoljeća sedmog', onda se u vašoj vezi događa nešto što se popularno zove 'kitchen-sinking'.

'Kitchen-sinking' je problem koji nastaje kada, prilikom rasprave ili svađe, osoba počinje iznositi neke prijašnje probleme ili zamjerke kako bi odvukla pažnju s trenutačnog problema. Naprimjer, tvoj partner nije došao na dogovoreni izlazak u kino jer se sjetio da je već ranije svom prijatelju obećao da će s njim gledati utakmicu, ali ti mu osim tog zaboravljenog kina spominješ i kako je prije nekoliko mjeseci zaboravio rođendan tvoje sestre, kako nije s tobom želio otići u shopping i slično. 

Kako popraviti ovaj problem? 

Psiholog Patrick Wanis preporučuje da je najbolje pričekati da ljutnja oko problema prođe i tek onda porazgovarati s partnerom. Ako smatraš da bi opet mogao ili mogla početi iznositi neke starije probleme, napravi popis tema za koje smatraš da ih je važno raspraviti i sa svojim partnerom smireno prođi jednu po jednu. 

2. Ignoriranje partnera

Ignoriranje partnera zbog ljutnje ili zamjeranja jako je toksično za vašu vezu. Naravno, kada je tretman šutnjom u pitanju, druga strana vrlo brzo shvati da nešto nije u redu, ali takav način predstavlja jednu vrstu manipulacije koju će ti tvoj partner ili partnerica vrlo brzo početi zamjerati. 

Kako popraviti ovaj problem? 

Najjednostavniji način za rješavanje ovog problema je, jednostavno - prestani ignorirati svog partnera i tretirati ga šutnjom. Znamo da nije najjednostavnije ispraviti takav obrazac ponašanja, ali jednom kada shvatiš koliko će i tebi i tvom partneru postati lakše rješavati probleme kada o njima počnete otvoreno razgovarati, takva navika nestat će sama od sebe.

3. Obrambeni stav u svakoj situaciji

Zamisli situaciju u kojoj te tvoj partner pita zašto si šutljiv ili šutljiva za večerom i ti se odmah nervozno kreneš braniti rečenicama kao što su 'zar ne vidiš koliko sam posla imao/imala ovih dana', 'kako ne bih bio/bila šutljiv/a kada samo radim' i slično. Ovdje automatski smatraš da te tvoj partner napada iako je, zapravo, samo upitao što se događa i na taj način već stvaraš tenzije u odnosu. 

Pokušaj shvatiti što te čini nervoznom ili nervoznim i probaj doći do srži tog problema. Svaki put kada tvoj partner kaže da mu nešto ne odgovara ili primijeti neke promjene u tvom ponašanju, zastani, duboko udahni i promisli je li ispravno reagirati onako kako bi reagirao ili reagirala na prvu. Već nakon ovog postupka uvidjet ćeš kako će vaši razgovori i rješavanje mnogih problema postati puno jednostavniji i smireniji. 

4. Svađanje putem poruka

Svaki put kada se sa svojim partnerom raspravljaš putem poruka i na daljinu, bez obzira na to koliko emojija koristiš i kako se izražavaš, nikada nećeš moći komunicirati onim tonom kakvim bi komunicirao ili komunicirala uživo. Također, na taj način mnoge poruke (čak i one pomalo bezazlene) mogu zvučati krivo i potaknuti još veći problem.

Kako popraviti ovaj problem? 

Jednostavno se nemoj svađati sa svojim partnerom preko poruka. Čak i kada misliš da je nešto toliko hitno da ne može čekati, ipak je bolje sačekati prvi susret uživo i razriješiti problem. Također, s ovim postupkom ćete imati vremena promisliti o cijeloj situaciji i malo se smiriti pa će se i problem puno lakše riješiti. 

5. Želja za 'pobjedom' u svađi

Ako ti je, prilikom rasprave s parternom, cilj samo 'pobijediti' i učiniti da se tvoj partner osjeća jadno i kako 'gubitnik', misliš li da je cilj te rasprave bio razriješiti problem ili nahraniti svoj ego? Kada ti je stalo samo do toga da 'pobijediš' svom partneru ne ostavljaš prostora da izjasni svoje argumente i stajališta nego si samo fokusiran/a na to da nakon rasprave dobiješ neku 'moć' i nije ti važno hoće li problem biti razriješen. 

Kako popraviti ovaj problem? 

Zapamti da veza nije sport i da u tom odnosu ne postoje pojmovi kao što su 'pobjednik' i 'gubitnik' i svaki puta kada uočiš da prilikom rasprave ne uvažavaš argumente i mišljenja svog partnera, promisli želiš li zaista da se ta osoba prekoputa tebe osjeća kao 'luzer' ili želiš da imate zdrav odnos u kojemu su uvažena mišljenja jednog i drugog. 

 

Upravo o ovoj temi i sličnim temama te problemima govori i naša nova kampanja 'Mogu reći neću'. Uključi se i ti, pročitaj edukativne članke i riješi edukativne kvizove, pročitaj savjete naših stručnjaka i nauči što (ni)je ljubav. Nauči da uvijek imaš pravo reći NEĆU.

Posjeti joomboos.24sata.hr