Kako su se ideali ljepote mijenjali kroz godine?

j_make_up@instagram
Ideali ljepote mijenjaju se iz godine u godinu, a najčešće ih nameću mediji te javne osobe
Vidi originalni članak

Kako piše portal Ranker, u posljednjem stoljeću, ljepota je doista prošla kroz sve moguće oblike. Dok jedno desetljeće nameće mršave djevojke i modni 'košmar', već nekoliko godina kasnije su cjenjenije obline i stilski minimalizam.

Evo kako su se ideali ljepote te modni trendovi mijenjali od 1920. godina do danas:

1910-e

Kod ženske figure je bilo poželjno istaknuti tanak struk te malo šire bokove. Nosili su se korzeti te haljine stegnute u struku koje bi sezale do stopala. Također, raskošan i upečatljiv šešir je bio neizostavan modni dodatak.

1920-e

Lude dvadesete donose ravne linije u krojevima haljina koje se skraćuju do koljena. Haljine se ukrašavaju mnogobrojnim dodatcima poput bisera i perlica, nosi se upečatljiv nakit i cijeni sitnija ženska figura. Frizure bivaju poput kaciga, a šešire zamjenjuju oglavlja.

1930-e

Tridesetih godina moda postaje glamuroznija, a cijeni se žensko tijelo vretenastije i sitnije građe bez pretjeranog isticanja oblina.

1940-e

U ovom periodu se u ženskoj modi pojavljuju elementi muške mode tako da žene počinju nositi hlače, sakoe i odijela. Popularni su šeširi manjeg oboda te kovrče u kosi. Što se tiče tjelesne figure, poželjno je naglasiti struk i zdrave ženske obline.

1950-e

Pin-up kultura posebno dobiva na popularnosti pa su na cijeni slatke, zaigrane djevojke, rumenih obraza te prirodno valovite kraće kose. Odjeća je prepuna boja, razigrana i vizualno upečatljiva.

1960-e

Kako u šezdesetim godinama jača radnička klasa tako i odjeća postaje više 'casual' za svakodnevnu upotrebu. Teži se udobnim i praktičnim odjevnim komadima, a ženska figura se počinje skrivati iza strogih i ravnih krojeva.

1970-e

Hippy revolucija koja se javila krajem šezdesetih ostavila je velik trag i na sedamdesetim godinama. To je vrijeme seksualnih sloboda gdje se žensko tijelo sve više počinje otkrivati, a odjeća postaje kičasta i dramatična.

1980-e

Osamdesete su nešto manje lude od sedamdesetih i u tom periodu se prvi put pojavljuju supermodeli koje postaju nositeljice ideala ljepote. One se smatraju savršenim ženama sa svojim isklesanim vitkim tijelima, a u modu posebno dolazi sportska udobna odjeća.

1990-e

U devedesetima postaje popularan farmerski i jeans stil pa među oba spola postaju posebno popularne karirane košulje i traperice različitih boja i krojeva. Polako se izjednačava muška i ženska moda tako da većina odjevnih komada postaju unisex.

2000-e 

Ovo razdoblje bilo je prepuno - svega! Od kiča, šljokica, boja i šarenila, do uskog, kratkog i pripijenog looka. Hlače niskog struka i cipele u špic bile su posebni hit, a neki trendovi su i danas popularni.

2010-e

U ovom razdoblju smo trenutno, a od početka do danas, do 2019., mnogo se toga ustvari promijenilo. Trenutno su hit sve one stvari koje su se nosile 2000-ih i 90-ih, pa zapravo ne možemo ni reći da se moda promijenila - već vratila? Hmm, okej.

U novom broju JoomBoos Videostar magazina čitajte najbrutalnije intervjue s Bakom Prase i Dennisom Domianom, otkrijte sve sočne detalje ljubavne priče Nike i Raste, provjerite što vam horoskop sprema na ljubavnom planu u 2019. i nađite još mnogo genijalnih priča. Požurite po svoj primjerak magazina ako ga još niste nabavili, možete ga kupiti na svim kioscima!

Posjeti joomboos.24sata.hr