Kineska salata od krastavaca: Zvijezda svakog obroka
Hrskava, hladna, ljutkasta i aromatična - sve je to ova kineska salata od zgnječenih krastavaca. Savršena kombinacija sočnih krastavaca i pikantnog ulja od čilija, koja osvježava i zasiti. Uživajte u pripremi!
ZA ULJE OD ČILIJA
SASTOJCI
- suncokretovo ulje 0,50 šalica
- đumbir - svježi 1 kom
- češnjak 3 režanj
- chili u prahu 3 žlica
- sečuanski papar 2 žličica
- sjemenke bijelog sezama 1 žlica
- sol 0,25 žličica
POSTUPAK
- U malom loncu zagrij ulje dok ne počne lagano dimiti, zatim ga makni s vatre, piše miss7.
- U srednje velikoj vatrostalnoj posudi pomiješaj sve preostale sastojke za ulje od čilija.
- Polako, u tankom mlazu, prelij vruće ulje preko začina.
- Miješaj da se sve sjedini i ostavi da se potpuno ohladi.
ZA SALATU
SASTOJCI
- krastavac 3 kom
- češnjak 3 režanj
- chili ulje 2 žlica
- sezamovo ulje 1 žlica
- sol
POSTUPAK
- Svaki krastavac prereži na tri dijela. Položi nož (ravnom stranom) na komad krastavca i dlanom ga lagano, ali odlučno pritisni dok ne popuca na 2–3 nepravilna dijela.
- U veliku zdjelu ubaci "nagnječene" krastavce, dodaj naribani češnjak, ulje od čilija i sezamovo ulje.
- Posoli po ukusu i sve dobro promiješaj.