Kolač koji podsjeća na knedle sa šljivama veliki je hit
Sastojci:
Za podlogu
- 200 g krušnih mrvica
- 4 žlice šećera
- 1 vanilin šećer
- 50 g maslaca
Za kremu od šljiva
- 1 kg šljiva
- 5 žlica šećera
- 1 vanilin šećer
- 3 žlice gustina
- Vrlo malo vode
Za kremu od griza
- 1 l mlijeka
- 13 žlica griza
- 10 žlica šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 jaje
- 90 g maslaca
Priprema:
Za podlogu na tavi otopite maslac, dodajte mu sve suhe sastojke koje ste prethodno sjedinili pa popržite na laganoj vatri miješajući cijelo vrijeme, odnosno 10-ak minuta. Popržene krušne mrvice presipajte u zdjelu i, kako piše Jednostavna kuhinja, ostavite sa strane dok radite kremu od šljiva.
Za kremu od šljiva prvo dobro operite šljive i izvadite im koštice. Svaku polovicu šljive prerežite još po pola i stavljajte ih u rajnglu pa preko njih posipajte šećere. Sve dobro izmiješajte i stavite na laganu vatru da se kuha. Kada ste stavili šljive da se kuhaju, odmah pripremite gustin.
Gustin ćete pripremiti tako što ćete tri žice gustina razmutiti u malo vode i miješati dok grudice ne nestanu. Ako su šljive pustile sok, kuhajte ih još 15-ak minuta. Za to vrijeme pomiješajte griz i šećere pa u tu mješavinu dodajte 200 ml mlijeka i dobro promiješajte, a preostalih 800 ml stavite da prokuha.
Dok mlijeko kuha, u šljive maknite s vatre pa dodajte gustin i ostavite da prokuha uz konstantno miješanje. Kada je mlijeko prokuhalo, dodajte mu griz i miješajte cijelo vrijeme na laganoj vatri dok se griz ne skuha. Zatim umutite jedno jaje i dodajte ga u griz pa brzo miješajte dok sve ne prokuha.
Griz maknite s vatre i odmah u njega dodajte maslac pa miješajte dok se u potpunosti ne otopi.
Kalup dimenzija 20x30 cm premažite maslacem i posipajte polovicu krušnih mrvica pa preko njih prelijte polovicu kreme od griza i poravnajte. Preko griza prelijte kremu od šljiva pa preko toga prelijte drugu polovicu kreme od griza i poravnajte - ovdje morate biti brzi jer se griz brzo steže.
Kolač posipajte ostatkom krušnih mrvica, dobro ga ohladite pa poslužite. Uživajte!