Kolač koji podsjeća na knedle sa šljivama veliki je hit

jednostavna kuhinja/screenshot/youtube
Ako volite knedle sa šljivama, onda ste na pravom mjestu jer vam u nastavku donosimo recept za kolač koji gotovo jednak ovoj omiljenoj slastici, ali ga je puno jednostavnije pripremiti jer ne morate mijesiti tijesto. Na vama je samo da se bacite na pripremu i uživate u ovom desertu
Vidi originalni članak

Sastojci: 

Za podlogu

  • 200 g krušnih mrvica
  • 4 žlice šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 50 g maslaca 

Za kremu od šljiva

  • 1 kg šljiva
  • 5 žlica šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 3 žlice gustina
  • Vrlo malo vode

Za kremu od griza

  • 1 l mlijeka
  • 13 žlica griza
  • 10 žlica šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 jaje
  • 90 g maslaca 

Priprema: 

Za podlogu na tavi otopite maslac, dodajte mu sve suhe sastojke koje ste prethodno sjedinili pa popržite na laganoj vatri miješajući cijelo vrijeme, odnosno 10-ak minuta. Popržene krušne mrvice presipajte u zdjelu i, kako piše Jednostavna kuhinja, ostavite sa strane dok radite kremu od šljiva. 

Za kremu od šljiva prvo dobro operite šljive i izvadite im koštice. Svaku polovicu šljive prerežite još po pola i stavljajte ih u rajnglu pa preko njih posipajte šećere. Sve dobro izmiješajte i stavite na laganu vatru da se kuha. Kada ste stavili šljive da se kuhaju, odmah pripremite gustin.

Gustin ćete pripremiti tako što ćete tri žice gustina razmutiti u malo vode i miješati dok grudice ne nestanu. Ako su šljive pustile sok, kuhajte ih još 15-ak minuta. Za to vrijeme pomiješajte griz i šećere pa u tu mješavinu dodajte 200 ml mlijeka i dobro promiješajte, a preostalih 800 ml stavite da prokuha. 

Dok mlijeko kuha, u šljive maknite s vatre pa dodajte gustin i ostavite da prokuha uz konstantno miješanje. Kada je mlijeko prokuhalo, dodajte mu griz i miješajte cijelo vrijeme na laganoj vatri dok se griz ne skuha. Zatim umutite jedno jaje i dodajte ga u griz pa brzo miješajte dok sve ne prokuha. 

Griz maknite s vatre i odmah u njega dodajte maslac pa miješajte dok se u potpunosti ne otopi.

Kalup dimenzija 20x30 cm premažite maslacem i posipajte polovicu krušnih mrvica pa preko njih prelijte polovicu kreme od griza i poravnajte. Preko griza prelijte kremu od šljiva pa preko toga prelijte drugu polovicu kreme od griza i poravnajte - ovdje morate biti brzi jer se griz brzo steže. 

Kolač posipajte ostatkom krušnih mrvica, dobro ga ohladite pa poslužite. Uživajte!

 

Poslušajte novu JoomBoosovu navijačku pjesmu!

Posjeti joomboos.24sata.hr