Kolač s cimetom i jabukama uvijek je dobar izbor

A24/miss7
Donosimo vam recept za ukusan i sočan kolač u kojem ćete zasigurno uživati. U slast!
Vidi originalni članak

ZA KOLAČ

SASTOJCI

  • suncokretovo ulje
  • maslac 12 žlica
  • jaje 2 kom
  • kiselo vrhnje 1 šalica
  • jabuka 3 kom
  • glatko brašno 3 šalica
  • prašak za pecivo 2 žličica
  • cimet 1 žličica
  • soda bikarbona 0,50 žličica
  • mlijeko 0,50 šalica
  • ekstrakt vanilije 1 žlica
  • šećer 1 šalica
  • smeđi šećer 1 šalica
  • sol 1 žličica

POSTUPAK

  1. Izreži 12 žlica maslaca na kockice i stavi ih u posudu stajaćeg miksera kako bi omekšale na sobnoj temperaturi. Ako koristiš ručni mikser, stavi ih u veliku posudu. U međuvremenu, postavi rešetku u sredinu pećnice i zagrij je na 175 °C. Namaži kalup za pečenje (23 x 33 cm) maslacem. Ostavi jaja i kiselo vrhnje na sobnoj temperaturi dok pripremaš streusel i režeš jabuke.
  2. Oguli i nareži jabuke na kockice. Trebalo bi ih biti otprilike 3 2/3 šalice.
  3. U velikoj posudi pomiješaj 3 šalice brašna, 2 žličice praška za pecivo, 1 žličicu cimeta i 1/2 žličice sode bikarbone. Promiješaj pjenjačom kako bi se sastojci ravnomjerno rasporedili.
  4. U srednjoj posudi pomiješaj 2 jaja, 1 šalicu kiselog vrhnja, 1/2 šalice mlijeka i 1 žlicu ekstrakta vanilije. Muti dok ne dobiješ glatku smjesu.
  5. Dodaj 1 šalicu kristalnog šećera, 1 šalicu smeđeg šećera i 1 žličicu soli u omekšali maslac u posudi miksera. Miksaj nastavkom za tijesto na srednjoj brzini dok smjesa ne postane svijetla i pjenasta, otprilike 7 minuta. Sastruži stranice i dno posude. Na niskoj brzini dodaj polovicu suhe mješavine i miksaj dok se sastojci ne povežu. Dodaj mokre sastojke i miksaj dok se tek ne sjedine. Sastruži stranice i dno posude. Ponovno na niskoj brzini dodaj preostalu suhu smjesu i miksaj dok se ne sjedini.
  6. Makni posudu s miksera i ručno umiješaj narezane jabuke špatulom dok se ravnomjerno ne rasporede po tijestu.
  7. Prebaci tijesto u pripremljeni kalup i poravnaj površinu špatulom. Ravnomjerno rasporedi ohlađeni streusel po vrhu tijesta.
  8. Peci kolač dok ne dobije zlatno-smeđu boju, a čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista, otprilike 58-63 minute. Ohladi kolač u kalupu na rešetki oko 3 sata prije rezanja na kvadrate i posluživanja.

ZA STREUSEL

SASTOJCI

  • maslac 8 žlica
  • glatko brašno 1 šalica
  • šećer 0,50 šalica
  • smeđi šećer 0,50 šalica
  • cimet 1 žlica
  • muškatni oraščić 0,50 žličica
  • sol 0,50 žličica

POSTUPAK

  1. Rastopi 8 žlica maslaca u srednjoj posudi prikladnoj za mikrovalnu pećnicu u intervalima od 20 sekundi ili na laganoj vatri dok se potpuno ne otopi (50-60 sekundi ukupno), piše miss7.
  2. Dodaj 1 žlicu cimeta, 1/2 žličice muškatnog oraščića i 1/2 žličice soli u rastopljeni maslac i miješaj dok se sastojci ne sjedine i sol ne otopi. Dodaj 1 šalicu brašna, 1/2 šalice kristalnog šećera i 1/2 šalice smeđeg šećera te miješaj vilicom dok ne dobiješ smjesu s mrvicama raznih veličina. Nemoj miješati do ujednačene teksture. Ohladi streusel u hladnjaku dok se maslac ne učvrsti, najmanje 10 minuta.
@finimini.podravka Slatki ramen za blagdane 🍜🎄 U glavnoj ulozi Fini-Mini Noodles i @LINO LADA #finimininoodles #podravka #linolada #božić #ramen ♬ Christmas song "Let's decorate" - 3KTrack
Posjeti joomboos.24sata.hr