Kolač s karamelom i jabukama koji osvaja na prvi griz

Canva
Ovaj kolač se priprema bez pečenja pa ga zbog toga još više volimo
Vidi originalni članak

Sastojci:

  • 240 g krem sira
  • 125 g maslaca
  • 12 graham krekera
  • 2 žlice šećera
  • pola žličice soli
  • pola šalice šećera u prahu
  • žličica ekstrakta od vanilije
  • 1,5 šalica vrhnja za šlag
  • 1/4 šalice pekan oraha
  • 2 žlice karamel umaka
  • 1 kg jabuka
  • sok od pola limuna
  • 3 žlice smeđeg šećera
  • žličica cimeta

Priprema:

Stavi krem sir u posudu samostojećeg miksera (ili veliku zdjelu ako koristiš ručni mikser). Ostavi na sobnoj temperaturi dok ne omekša, otprilike 45 minuta. Obloži kalup za pečenje veličine 20x20 cm s 2 lista papira za pečenje, postavljajući ih okomito jedan na drugi tako da krajevi papira vise oko 5 cm izvan sve 4 strane kalupa.

Rastopi maslac u malom loncu na srednjoj vatri. Ostavi da se malo ohladi. Razlomi graham krekere na grube komade i stavi ih u multipraktik s nastavkom za sjeckanje. Dodaj 2 žlice kristal šećera i 1/4 žličice soli. Melji dok krekeri ne postanu teksture pijeska, otprilike 15 sekundi.

Dodaj rastopljeni maslac i miksaj da se sve sjedini, potrebno je 6-8 kratkih pulsiranja. Premjesti smjesu u kalup za pečenje. Koristi dno mjerne čaše ili prste da utisneš mrvice u ravnomjeran sloj, pazeći da dosegneš rubove i ispuniš kutove. Stavi u hladnjak dok pripremaš nadjev.

Dodaj 1/4 šalice šećera u prahu, 1 žličicu ekstrakta vanilije i preostalu 1/4 žličice soli u krem sir. Miješaj nastavkom za miješanje na srednjoj brzini dok smjesa ne postane lagana i vrlo pahuljasta, otprilike 3 minute. Stavi 1 i 1/2 šalice hladnog vrhnja za šlag i preostalu 1/4 šalice šećera u prahu u drugu veliku zdjelu. Ako koristiš samostojeći mikser, premjesti smjesu od krem sira u veliku zdjelu.

Operi i osuši posudu te je koristi za tučenje vrhnja. Istuci šlag nastavkom za miješanje na velikoj brzini dok se ne stvore čvrsti vrhovi, 2-4 minute. Premjesti 1 šalicu tučenog vrhnja u smjesu od krem sira i nježno promiješaj fleksibilnom lopaticom dok se ne sjedini.

Pokrij preostalo tučeno vrhnje i stavi u hladnjak do trenutka kada ćeš ga koristiti. Stavi kremu od sira u kalup za pečenje i ravnomjerno je rasporedi.

Jabuke (najbolje su kisele) oguli pa nareži na krupnije komade. Iz jabuka iscijedi vodu (zgnječi ih rukama) pa ih stavi u čistu posudu. Pokapaj ih sokom od limuna, zatim im dodaj šećer i cimet. Dobit ćeš oko 600 grama nadjeva. Žlicom rasporedi nadjev od jabuka preko sloja kreme od sira i izravnaj u ravnomjeran sloj. Žlicom rasporedi preostalo tučeno vrhnje preko sloja jabuka i poravnaj.

Pokrij i stavi u hladnjak najmanje 1 sat ili preko noći. Prije posluživanja, grubo nasjeckaj 1/4 šalice pekana i/ili toffee bombone. Izvadi desert iz kalupa i premjesti ga na dasku za rezanje. Reži na 9 kvadrata, brišući nož između svakog rezanja da dobiješ čišće rezove. Prelij sa 2 žlice karamel umaka i pospi nasjeckanim pekanima i/ili toffee bombonima.



 

Posjeti joomboos.24sata.hr