Korona virus stigao je kod nas: Prvi slučaj potvrdili u Zagrebu

pixsell/reuters
Da se pojavio prvi zaraženi pacijent potvrdio je premijer Andrej Plenković. Pacijent se nalazi u klinici 'Dr. Fran Mihaljević'..." Riječ je o mlađem čovjeku, bolest je blažeg tipa. On se zasad osjeća dobro, izoliran je", rekao je Plenković, kao što javlja 24sata.
Vidi originalni članak

Mladić koji je bio pozitivan na testu za korona virus, kako doznaje 24sata, radi u jednoj velikoj hrvatskoj tehnološkoj kompaniji.

"Iako nismo dobili službeno informaciju od nadležnih službi da je naš djelatnik prvi obolio od korona virusa, prije pola sata članovi njegove uže obitelji su nam to dojavili. Odmah smo poduzeli sve mjere koje imamo po protokolu", kažu iz hrvatske tehnološke kompanije u kojoj radi oboljeli.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pacijent je prethodno boravio u Italiji, kod Milana. Bio je na utakmici Lige prvaka na San Siru.

"Dobili smo rezultate testiranje državljana koji je boravio u Milanu. On pokazuje znakove blaže bolesti, poduzimamo mjere opreza. Koncentrirat ćemo se na kontakte koje je on ostvario. Riječ je o bolesti koja je slična gripa i ne očekuju se veće komplikacije od onih u slučajevima gripe", rekao je ministar Vili Beroš.

Što se tiče pacijenata u Rijeci, istaknuo je kako u ovom trenutku još nema informacija jesu li zaraženi. 

"Riječ je o devetero hrvatskih državljana koji su radnici tvornice na sjeveru Italije u kojoj je oboljelo 20-ak drugih radnika, koji nisu hrvatski državljani. Oni su jučer adekvatno dovezeni u Hrvatsku i smješteni u KBC Rijeka, ne pokazuju znakove bolesti osim jednog koji kašlje već tri tjedna za što ne mislimo da je u vezi s korona virusom. Oni su izolaciji i situacija je tu potpuno mirna", istaknuo je, piše 24sata. 

Naglasio je kako imaju vrlo jasnu strategiju za borbu protiv ove ugroze, no nije želio otkriti koja je to strategija.

"Vjerujte da imamo scenarij koji je pripravan na sve moguće opcije.Ja se osobno nadam da ćemo na ovu ugrozu reagirati poput Njemačke, Engleske, Francuske gdje su zbog njihovih specifičnih okolnosti uspjeli staviti epidemiju pod kontrolu. No, ne ovisi sve o nama već i o virusu i nizu specifičnih elemenata, no izvjesno je da smo našu strategiju temeljili na analizi kontrole rizika i da smo predvidjeli sve moguće scenarije", rekao je Beroš.

Istaknuo je kako već imaju i lokacije predviđene za karantenu u slučaju širenja virusa, no nije htio otkriti gdje bi to bilo.

Sve o korona virusu u Hrvatskoj iz minute u minutu pratite na portalu 24sata i 24sata YouTube kanalu.

Posjeti joomboos.24sata.hr