Ljetna salata: Panzanella s prženom slaninom i šljivama
Tradicionalna talijanska salata Panzanella inače ne sadrži sastojke kao što su šljive, slanina i kozji sir, ali vjerujte nam da će vas oduševiti u ovoj kombinaciji. Salata je prelivena umakom od javorova sirupa i Dijon senfa, stvarajući savršen ljetni obrok
SASTOJCI
- slanina 120 g
- maslinovo ulje 0,50 šalica
- šljive 3 kom
- sol
- sourdough kruh 2 kriška
- mladi luk 2 kom
- sok od limuna 0,25 šalica
- svježi bosiljak 2 žlica
- javorov sirup 2 žlica
- timijan 2 žličica
- senf 1 žličica
- rikula 150 g
- cherry rajčice 120 g
- kozji sir 60 g
POSTUPAK
- U velikoj hladnoj tavi ravnomjerno rasporedi kriške slanine. Prži na srednje jakoj vatri, povremeno miješajući, dok slanina ne postane smeđa i hrskava, oko 15 minuta. Prebaci slaninu na tanjur obložen papirnatim ručnikom, piše miss7.
- Prebaci istopljenu mast od slanine (oko 2 žlice) u malu zdjelu otpornu na toplinu. Pripremi roštilj na srednje jakoj vatri. Očisti i naulji rešetke. U velikoj zdjeli, pokapaj šljive sa 2 žlice ulja, dodaj 1/2 žličice soli i promiješaj.
- Rasporedi kriške šljive na roštilj s rezanom stranom prema dolje i peci, okrećući dok šljive ne dobiju tragove roštilja, ali ne izgor - oko 2 minute sa svake strane. Prebaci na tanjur.
- Kriške kruha pokapaj sa 2 žlice ulja. Peci na roštilju, često okrećući, dok ne postanu zlatno smeđe s rubovima lagano pougljenjenim, 2-3 minute sa svake strane.
- Pusti da se malo ohladi, zatim natrgaj kruh na komade veličine 2-3 cm ili ga nareži na kockice istih dimenzija. U blenderu, kombiniraj bijele dijelove mladog luka, limunov sok, nasjecka svježi bosiljak i natrgane listiće timijana, sirup i senf te 1/2 žličice soli. Miksaj dok ne postane jednolična smjesa.
- Dok blender radi, polako dodaj istopljenu mast od slanine i preostalu 1/4 šalice ulja dok se ne emulgira, oko 20 sekundi. U veliku zdjelu stavi rikulu.
- Na vrh dodaj poprženu slaninu, pečene šljive, natrgani kruh, zelene dijelove mladog luka, rajčice i sir.
- Prelij polovinom preljeva i promiješaj da se sjedini. Posluži s preostalim preljevom sa strane.