Ljetna salata: Panzanella s prženom slaninom i šljivama

Sarcastic Cooking/Pinterest
Tradicionalna talijanska salata Panzanella inače ne sadrži sastojke kao što su šljive, slanina i kozji sir, ali vjerujte nam da će vas oduševiti u ovoj kombinaciji. Salata je prelivena umakom od javorova sirupa i Dijon senfa, stvarajući savršen ljetni obrok
Vidi originalni članak

SASTOJCI

  • slanina 120 g
  • maslinovo ulje 0,50 šalica
  • šljive 3 kom
  • sol
  • sourdough kruh 2 kriška
  • mladi luk 2 kom
  • sok od limuna 0,25 šalica
  • svježi bosiljak 2 žlica
  • javorov sirup 2 žlica
  • timijan 2 žličica
  • senf 1 žličica
  • rikula 150 g
  • cherry rajčice 120 g
  • kozji sir 60 g

POSTUPAK

  1. U velikoj hladnoj tavi ravnomjerno rasporedi kriške slanine. Prži na srednje jakoj vatri, povremeno miješajući, dok slanina ne postane smeđa i hrskava, oko 15 minuta. Prebaci slaninu na tanjur obložen papirnatim ručnikom, piše miss7.
  2. Prebaci istopljenu mast od slanine (oko 2 žlice) u malu zdjelu otpornu na toplinu. Pripremi roštilj na srednje jakoj vatri. Očisti i naulji rešetke. U velikoj zdjeli, pokapaj šljive sa 2 žlice ulja, dodaj 1/2 žličice soli i promiješaj.
  3. Rasporedi kriške šljive na roštilj s rezanom stranom prema dolje i peci, okrećući dok šljive ne dobiju tragove roštilja, ali ne izgor - oko 2 minute sa svake strane. Prebaci na tanjur.
  4. Kriške kruha pokapaj sa 2 žlice ulja. Peci na roštilju, često okrećući, dok ne postanu zlatno smeđe s rubovima lagano pougljenjenim, 2-3 minute sa svake strane.
  5. Pusti da se malo ohladi, zatim natrgaj kruh na komade veličine 2-3 cm ili ga nareži na kockice istih dimenzija. U blenderu, kombiniraj bijele dijelove mladog luka, limunov sok, nasjecka svježi bosiljak i natrgane listiće timijana, sirup i senf te 1/2 žličice soli. Miksaj dok ne postane jednolična smjesa.
  6. Dok blender radi, polako dodaj istopljenu mast od slanine i preostalu 1/4 šalice ulja dok se ne emulgira, oko 20 sekundi. U veliku zdjelu stavi rikulu.
  7. Na vrh dodaj poprženu slaninu, pečene šljive, natrgani kruh, zelene dijelove mladog luka, rajčice i sir.
  8. Prelij polovinom preljeva i promiješaj da se sjedini. Posluži s preostalim preljevom sa strane.


 

Posjeti joomboos.24sata.hr