Majka dječaka s granice: 'Hvala što ste mi spasili sina'

Facebook/Polícia Slovenskej republiky
Javila se majka dječaka čije su fotografije rasplakale diljem svijeta. Svog sina je iz očaja samog spremila na vlak i poslala preko granice kako bi ga spasila od rata dok je ona sa svojom majkom ostala u Ukrajini
Vidi originalni članak

Majka 11-godišnjeg dječaka iz Ukrajine koji je putovao više od 1000 kilometara do Slovačke samo s plastičnom vrećicom, putovnicom i telefonskim brojem ispisanim na ruci javila se i progovorila o olakšanju zbog sigurnog bijega njezina sina od rata, piše 24sata.

PRATITE UŽIVO:

Julia Pisetskaja rekla je da je svog sina iz očaja stavila u vlak koji je vodio iz Zaporožja, mjesta blizu nuklearne elektrane koju su ruske snage napale prošli tjedan, prenosi Guardian.

Sina je morala poslati samog preko granice jer se nije osjećala dobro i morala je ostati s majkom koja je invalid. Slovački graničari su se pobrinuli za dijete koje je na ruci je imalo ispisan telefonski broj rođaka u glavnom gradu Slovačke, Bratislavi. Vlasti su im uspjele ući u trag i od tada je pod njihovom skrbi.

"Veoma sam zahvalna što su spasili život mom djetetu", rekla je Pisetskaja u video poruci objavljenoj na Facebooku u nedjelju.

"U vašoj maloj zemlji postoje ljudi velikog srca. Udovica sam i imam još djece. Želim se zahvaliti slovačkoj carini i volonterima koji su se brinuli za mog sina i pomogli mu da prijeđe granicu. Zahvalna sam što ste spasili život mom djetetu. Pokraj moga grada je nuklearna elektrana na koju pucaju Rusi. Nisam mogla ostaviti majku, ona se ne može sama kretati", objasnila je Julia i zahvalila se.

Slovačko ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je na Facebooku da je dječak 'osvojio srca svojim osmijehom, neustrašivošću i odlučnošću, dostojnim pravog heroja'. Rekli su da su ga vlasti 'ugrijale i dale mu hranu i piće, koje su spakirali za njegovo sljedeće putovanje'.

 

Ukrajini možete pomoći putem:

  • online uplata na caritas.hr (žurne akcije u svijetu – Ukrajina)
  • uplatom na žiro-račun Hrvatskog Caritasa kod Privredne banke Zagreb d.d.; IBAN: HR0523400091100080340; SWIFT/BIC: PBZGHR2X
  • pozivom na donacijski telefon 060 9010 (cijena po pozivu 6.25 kn, PDV uključen)

Također, možete donirati i raznim organizacijama koje, osim hrane i vode, pomažu i na druge načine pružajući psihološku i medicinsku pomoć te osiguravaju neovisnost medija te pravovremeno i točno izvještavanje o trenutnim događajima. Najnovije informacije iz minute u minutu možete pratiti na portalu 24sata i 24sata YouTube kanalu. Najnovije vijesti o situaciji u Ukrajini moći ćete čitati i na JoomBoos portalu.

Posjeti joomboos.24sata.hr