Na današnji dan, prije 12 godina, preminuo je Luka Ritz

Na današnji dan prije 12 godina, nakon posljedica premlaćivanja, preminuo je Luka Ritz. Tada je imao samo 18 godina, a njegovo je ime postalo simbol za borbu protiv nasilja u Hrvatskoj.
Vidi originalni članak

Luka, koji je tada bio maturant, brutalno je pretučen 1. lipnja 2008. godine na zagrebačkom Mostu slobode, pokraj Bundeka, a 12 dana kasnije preminuo je u bolnici od posljedica teških ozljeda. 

Luka se te večeri vraćao kući kasno navečer, a nasilnici koji su ga brutalno pretukli kasnije su izjavili kako su to učinili iz čiste dosade, piše 24sata. Napadači su uhvaćeni tek mjesecima nakon napada, a njegovi ubojice dobili su tek minorne kazne. Samo jedan od njih završio je u zatvoru i to na devet mjeseci.

Njegovi su organi nakon smrti transplantirani i donirani pacijentima, a na inicijativu njegovih roditelja, Suzane i Rene, 12. listopada 2010. otvoreno je Savjetovalište 'Luka Ritz' koje se bori protiv nasilja među djecom i mladima.

Od 2009. godine, svakog lipnja u Lukino se ime nagrađuju osnovne i srednje škole u Hrvatskoj te njihovi učenici koji promiču toleranciju i školu bez nasilja, a Luka je postao simbol borbe protiv vršnjačkoga nasilja te je posmrtno odlikovan nagradom Ponos Hrvatske.

'Ne prođe ni dan da ga se ne sjetimo'

"Pitate se stalno gdje bi sad bio i što bi sad radio da je tu s nama? Možda bismo već sada postali djed i baka? Stalno se pitate kakav bi njegov život bio sada", kazala je prošle godine za 24sata Lukina majka Suzana.

"Luka je stalno s nama, u svakom trenutku. Ne znam koja je to dimenzija, ali točno ga osjetiš kad ti treba. Ne prođe dan da ga se ne sjetimo i da nam ne nedostaje..."

Posjeti joomboos.24sata.hr